Як заморозити ріпу

Майже 100 років тому ріпа була королевою серед інших овочів. Ріпу готували не лише, як смачну й поживну страву, а й використовували у якості лікарської рослини. Це й не дивно, адже у цьому коренеплоді велика кількість дуже важливих компонентів, які мають профілактичну дію щодо великого переліку недугів. Вона є природним онкопротектором і антибіотиком. Але що ж трапилося ціле століття тому? Можливо, причина у тому, що вона готується довше, чим картопля? Чи вона вважалася овочем бідних верств населення? Отже, зараз ріпа – рідкісна на нашій кухні, але дуже потрібна для дотримання збалансованого харчування.

Якщо ви вирощуєте ріпу на своїй ділянці, радимо вам ознайомитись із способом її заморожування.

Ріпу можна не лише використовувати для приготування оригінальних гарячих страв, а й вживати у сирому вигляді.

Замороження, можливо, найкращий спосіб прекрасно зберегти цілющі властивості ріпи й насолоджуватися її смаком аж до наступного врожаю. У погребі зберігати цей овоч теж можливо. Та є думка, що за кілька місяців бруд, шкідники і канцерогени мають шанс пробратися з шкірки у середину ріпи. А у морозилці вона буде акуратно подрібненою та й усі поживні компоненти на місці.

Отже, виберіть для подальшого заморожування коренеплоди цілісні, тверді й без явних пошкоджень. Помийте та зріжте верхню шкірку.

заморозка ріпи

заморозка ріпи

Потім покришіть коренеплід меншими часточками – соломкою чи кубиками. Форма важлива лише у тому сенсі, як ви потім будете готувати ріпу.

заморозка ріпи

Сировину треба обробити у киплячій воді. Тобто, провести процес бланшування. Робіть це у металевій ємності.

заморозка ріпи

Висипте шматочки ріпи у рідину, що булькає. Бланшуйте її всього лише 3-5 хвилин. Вийміть шумівкою ріпу та швидко пересипте у місткість з кубиками льоду, щоб охолодити.

заморозка ріпи

Потім злийте холодну воду та перекладіть ріпу на сухий рушник, щоб якісно її просушити перед заморожуванням.

заморозка ріпи

Зручно буде упакувати підготовлений овоч у пакет із застібкою. Лише обов’язково випустіть з нього все повітря. Оце і все – тепер відправте пакети у морозилку. А зимою будете з комфортом готувати різноманітні страви з ріпи.

заморозка ріпи

До 10 місяців можете тримати овочевий напівфабрикат у морозильній камері. Для приготування супів чи рагу заморожені шматочки кидайте зразу в киплячу рідину. А для свіжих салатів – спочатку перекладайте продукт на ніч у холодильник.

Як виявляється, “простіше пареної ріпи” готувати цей смачний парений коренеплід. Про це у наступному відео: