Майже 100 років тому ріпа була королевою серед інших овочів. Ріпу готували не лише, як смачну й поживну страву, а й використовували у якості лікарської рослини. Це й не дивно, адже у цьому коренеплоді велика кількість дуже важливих компонентів, які мають профілактичну дію щодо великого переліку недугів. Вона є природним онкопротектором і антибіотиком. Але що ж трапилося ціле століття тому? Можливо, причина у тому, що вона готується довше, чим картопля? Чи вона вважалася овочем бідних верств населення? Отже, зараз ріпа – рідкісна на нашій кухні, але дуже потрібна для дотримання збалансованого харчування.
Інгредієнти: Ріпа
Якщо ви вирощуєте ріпу на своїй ділянці, радимо вам ознайомитись із способом її заморожування.
Ріпу можна не лише використовувати для приготування оригінальних гарячих страв, а й вживати у сирому вигляді.
Замороження, можливо, найкращий спосіб прекрасно зберегти цілющі властивості ріпи й насолоджуватися її смаком аж до наступного врожаю. У погребі зберігати цей овоч теж можливо. Та є думка, що за кілька місяців бруд, шкідники і канцерогени мають шанс пробратися з шкірки у середину ріпи. А у морозилці вона буде акуратно подрібненою та й усі поживні компоненти на місці.
Отже, виберіть для подальшого заморожування коренеплоди цілісні, тверді й без явних пошкоджень. Помийте та зріжте верхню шкірку.
Потім покришіть коренеплід меншими часточками – соломкою чи кубиками. Форма важлива лише у тому сенсі, як ви потім будете готувати ріпу.
Сировину треба обробити у киплячій воді. Тобто, провести процес бланшування. Робіть це у металевій ємності.
Висипте шматочки ріпи у рідину, що булькає. Бланшуйте її всього лише 3-5 хвилин. Вийміть шумівкою ріпу та швидко пересипте у місткість з кубиками льоду, щоб охолодити.
Потім злийте холодну воду та перекладіть ріпу на сухий рушник, щоб якісно її просушити перед заморожуванням.
Зручно буде упакувати підготовлений овоч у пакет із застібкою. Лише обов’язково випустіть з нього все повітря. Оце і все – тепер відправте пакети у морозилку. А зимою будете з комфортом готувати різноманітні страви з ріпи.
До 10 місяців можете тримати овочевий напівфабрикат у морозильній камері. Для приготування супів чи рагу заморожені шматочки кидайте зразу в киплячу рідину. А для свіжих салатів – спочатку перекладайте продукт на ніч у холодильник.
Як виявляється, “простіше пареної ріпи” готувати цей смачний парений коренеплід. Про це у наступному відео: