Як заморозити квасолю: звичайну, спаржеву (стручкову)

Квасоля – це дуже смачний інгредієнт, який використовується для приготування багатьох страв. Тому завжди варто тримати квасолю під рукою. А щоб ви могли готувати з неї страви в будь-яку пору року – пропонуємо рецепт заморозки квасолі.

Способи заморозки розрізняються в залежності від того, якою є квасоля: дозрілою чи стручковою.

Як заморозити стручкову квасолю

Найпопулярніший сорт стручкової – спаржева.

стручкова заморожена квасоля

Два способи заморозки стручкової квасолі на зиму

Замороження свіжої стручкової квасолі

Щоб заморозити квасолю, треба правильно вибрати плоди. Стручки мають бути не жорсткими, без пошкоджень, молодими, такими, щоб шкірку можна було достатньо легко розрізати нігтем.

Квасолю треба помити, зрізати хвостики та порізати стручки на шматочки довжиною в 3-4 сантиметри.

Потім квасолю треба добре просушити, скласти в герметичний пакет та відправити в морозильну камеру.

Замороження бланшованої стручкової квасолі

Також можна заморожувати бланшовану квасолю. Для цього її треба опустити в киплячу воду на 3 хвилини, а потім перемістити в крижану воду ще на 3 хвилини. Аби вода була дуже холодною, необхідно покласти в неї кубики льоду.

Потім викласти квасолю на рушник, добре просушити, скласти в пакети та відправити в морозилку. Цей спосіб ідеальний в тому випадку, коли стручки надто жорсткі.

квасоля в вакуумних пакетах

Як приготувати заморожену квасолю

Стручкову квасолю не треба розморожувати, бо її додають до страв, які проходять термічну обробку. Квасоля ідеально смакує з м’ясом, картоплею, рибою, смаженими овочами.

приготування замороженої квасолі

В цьому відео ви можете дізнатися, як приготувати смачний гарнір з спаржевою квасолею:

А в цьому відео ви можете побачити всі нюанси заморожування стручкової квасолі:

Як заморозити дозрілу квасолю

Дозрілу квасолю заморожувати трохи довше, ніж стручкову.

червона заморожена квасоля

Є два способи, якими можна заморозити квасолю.

Замороження замоченої квасолі

Квасолю треба вимити та замочити в воді кімнатної температури на 10-12 годин. Завдяки такому замочуванню шкірка квасолі розтягнеться і вона не потріскається коли її потім варитимуть.

Квасолю треба переставити в холодильник, залишивши в воді. Будьте готові до того, що вона збільшиться приблизно в 3-4 рази. Воду необхідно час від часу змінювати.

Після цього її треба відкинути на друшляк, висушити скласти в пакет та відправити в морозильну камеру.

Такий спосіб зручний тим, що після розморожування квасолю можна відварити настільки наскільки це потрібно.

Замороження вареної квасолі

Цей спосіб можна назвати продовженням попереднього.

Коли квасоля полежить в воді, її треба зварити. Воду солити забороняється, оскільки через це квасолини стануть жорсткими.

Квасолю складають в каструлю, заливають свіжою водою, доводять до кипіння і варять 5 хвилин.

Потім зливають воду, наливають нову і варять вже до готовності на повільному вогні. Щоб перевірити, чи квасоля зварилася, треба проткнути її будь-яким гострим предметом. В разі, коли планується класти її в суп чи пюре, квасолю можна переварити.

Коли квасоля звариться, її треба злити, відкинути на друшляк, остудити та скласти в пакети і відправити в морозильну камеру.

Якщо ви використаєте цей спосіб – зможете значно пришвидшити процес приготування страв.