Як заморозити долму і виноградне листя для долми

Долма – це смачна страва, схожа на голубці. Але у якості обгорток на фарш виступають виноградні листочки. Частіше листя маринують для подальшого приготування долми у холодну пору року. Та не так просто засолити виноградну зелень, бо смак і якість такої сировини зоставляє бажати кращого. Долма з листя у маринованому вигляді отримується більш цупка та без характерної кислинки.

Ми рекомендуємо вам спробувати заготовлювати виноградне листя іншим способом – заморожуванням. Листочки винограду після морозилки значно м’якші й не втрачають жодного корисного компонента.

Для заморожування листя вам не потрібно мати якісь особливі навички.
Назривайте листя більшого розміру, але, щоб вони були цілісні. Ще важливо, щоб воно також було свіже й молоденьке. Видаліть жорсткі хвостики та ретельно перемийте кожен листочок під проточною холодною водою. Потім викладіть на рушник, а зверху накрийте другим сухим рушником. Це дасть змогу краще прибрати вологу із кожного екземпляру. Досушити листя ще можна просто на свіжому повітрі.

заморозка долми

Прикиньте кількість листків із винограду, яку ви зазвичай берете для приготування страви на один раз. А потім посортуйте його по купкам, згідно з отриманою цифрою – один на один. Тепер кожну купку акуратно згорніть у рулон і зверху щільно упакуйте у харчову плівку, щоб не зосталося щілин і повітря не проходило до листя.

заморозка долми

Ці заготовки з листя у морозильній камері будуть зберігатися дуже довго. А розморожувати їх вельми просто – викладіть із морозилки рулон за дві години до того, як ви будете у них загортати фарш. Але не пізніше, бо листя повинно добре розморозитись. Якщо розгортати рулон в іще підмороженому стані, сировина може пошкодитись.

Потім покладіть листя у друшляк, облийте водою, яка щойно закипіла. Та вже надалі продовжуйте займатись приготуванням долми .

Та це не швидкий процес. Долму можна загортати спеціальною машинкою, якщо у вас є така на господарстві. А якщо немає, то наповнюйте фаршем вручну. Там, де велика родина, готувати допомагають близькі родичі. Одні загортають, інші – смажать і тушкують.
Якщо треба, частину вже загорненої долми можете покласти на добу у холодильник. Так як крім моркви, цибулі, рису, у начинці є ще й м’ясо.

Та буває так, що ви наготували так багато, що й на другу добу не поїли ту, що перший раз наготували. Що ж, тоді покладіть сирі рулетики у  морозилку.

заморозка долми

Складові продукту дуже добре переносять заморожування. Навіть є така думка, що слід виморозити долму з начинкою навіть влітку. Фарш «дозріє» й стане соковитішим. Та й виноградне листя  після морозилки стає дійсно м’якшим, ніжнішим.

Як підготувати долму для довгої заморозки? Позагортайте начинку в листя, як звичайно. Потім викладіть долму у мілкий лоток та відправте у морозильну камеру. Як бачите, це для того, щоб у свіжому стані вона не злипалася. Через деякий час вийміть її та перекладіть у пакет чи контейнер. І у такому вигляді хай вона зимує у морозильному відділенні.

заморозка долми

Із замороженою долмою разом з начинкою навіть простіше готувати страви. Не розморожуйте, а зразу ж перекладіть у пательню потрібну кількість долми та тушкуйте, заливши соусом. Заморожену страву треба буде готувати на 5-10 хвилин довше, бо цей час витратиться на підігрівання рулетиків.

Завбачливі господині однозначно візьмуть цей рецепт приготування долми на замітку, бо він значно економить час на отримання смачної та поживної страви.

Також ознайомтесь у відео з поетапним заморожуванням виноградного листя для долми: