Як заготовити варення з квіток і ягід бузини на зиму - два рецепта

Як заготовити варення з квіток і ягід бузини на зиму – два рецепта

Довгий час чорна бузина вважалася винятково аптечною рослиною. Адже для приготування ліків підходять всі частини чагарника – від квітів до кореня. Бузина містить в собі певні токсини, і готувати ліки, або тим більше десерти з неї, потрібно уміючи. Так само не можна її вживати «скільки душі завгодно». Хоча вміст токсинів після термічної обробки зменшується, але все ж, людям з хронічними захворюваннями або вагітним жінкам потрібно з крайньою обережністю ласувати бузиною.

З бузини можна готувати багато різновидів варення, причому, можна варити варення як з ягід, так і з квіток бузини.

Варення з квіток бузини

Це неймовірно ароматне і ніжне варення. Квітки бузини використовують для приготування чаю, ароматизації домашнього вина, а ми приготуємо варення.

Як визначити кількість інгредієнтів для такого варення? Квіти зважувати незручно, та й не у всіх є вдома електронні ваги, тому вимірюватимемо  в банках.

На 1 літрову банку очищених квіток:

  • 0,5 літра води;
  • 0,5 літра цукру.

Зваріть сироп з цукру і води.

Засипте в нього квіти бузини.

Вимкніть плиту і накрийте каструлю кришкою. Тепер квітки повинні настоюватися не менше 10 годин при кімнатній температурі.

Поставте знову каструлю на вогонь, доведіть до кипіння і варіть варення 15-20 хвилин.

Самі квіти бузини не те щоб не їстівні, вони просто “ніякі”, і від них краще позбутися. Процідіть гарячий сироп через ситечко і продовжуйте уварювати варення, поки його обсяг не зменшитися на 1/3.

Покращувати смак ваніллю або лимоном не варто. Варення з квіток бузини і так виходить чудовим і ароматним.

Варення з ягід чорної бузини

На 1 кг бузини:

  • 1 кг цукру.

Промийте ягоди бузини і трохи обсушити їх. Обірвіть ягоди з кистей і складіть їх в каструлю.

Пересипьте ягоди цукром і струсіть каструлю, щоб цукор перемішався. Залиште ягоди на 1-2 години, щоб вони пустили сік.

Поставте каструлю на слабкий вогонь і варіть варення до потрібної густоти, але не менше 30 хвилин.

Періодично потрібно знімати пінку і помішувати, щоб варення не підгоріло і не перекипіло.

Розкладіть варення в банки, закрутіть кришки і переверніть банки кришками вниз.

Укутайте банки теплим покривалом, щоб вони повільніше остигає.

Зберігати таке варення можна до 18 місяців в прохолодному місці.

Як приготувати смачне і корисне варення з чорної бузини, дивіться на відео: