Довгий час чорна бузина вважалася винятково аптечною рослиною. Адже для приготування ліків підходять всі частини чагарника – від квітів до кореня. Бузина містить в собі певні токсини, і готувати ліки, або тим більше десерти з неї, потрібно уміючи. Так само не можна її вживати «скільки душі завгодно». Хоча вміст токсинів після термічної обробки зменшується, але все ж, людям з хронічними захворюваннями або вагітним жінкам потрібно з крайньою обережністю ласувати бузиною.
Інгредієнти: Квіти бузини, Цукор, Ягоди бузини
З бузини можна готувати багато різновидів варення, причому, можна варити варення як з ягід, так і з квіток бузини.
Зміст
Варення з квіток бузини
Це неймовірно ароматне і ніжне варення. Квітки бузини використовують для приготування чаю, ароматизації домашнього вина, а ми приготуємо варення.
Як визначити кількість інгредієнтів для такого варення? Квіти зважувати незручно, та й не у всіх є вдома електронні ваги, тому вимірюватимемо в банках.
На 1 літрову банку очищених квіток:
- 0,5 літра води;
- 0,5 літра цукру.
Зваріть сироп з цукру і води.
Засипте в нього квіти бузини.
Вимкніть плиту і накрийте каструлю кришкою. Тепер квітки повинні настоюватися не менше 10 годин при кімнатній температурі.
Поставте знову каструлю на вогонь, доведіть до кипіння і варіть варення 15-20 хвилин.
Самі квіти бузини не те щоб не їстівні, вони просто “ніякі”, і від них краще позбутися. Процідіть гарячий сироп через ситечко і продовжуйте уварювати варення, поки його обсяг не зменшитися на 1/3.
Покращувати смак ваніллю або лимоном не варто. Варення з квіток бузини і так виходить чудовим і ароматним.
Варення з ягід чорної бузини
На 1 кг бузини:
- 1 кг цукру.
Промийте ягоди бузини і трохи обсушити їх. Обірвіть ягоди з кистей і складіть їх в каструлю.
Пересипьте ягоди цукром і струсіть каструлю, щоб цукор перемішався. Залиште ягоди на 1-2 години, щоб вони пустили сік.
Поставте каструлю на слабкий вогонь і варіть варення до потрібної густоти, але не менше 30 хвилин.
Періодично потрібно знімати пінку і помішувати, щоб варення не підгоріло і не перекипіло.
Розкладіть варення в банки, закрутіть кришки і переверніть банки кришками вниз.
Укутайте банки теплим покривалом, щоб вони повільніше остигає.
Зберігати таке варення можна до 18 місяців в прохолодному місці.
Як приготувати смачне і корисне варення з чорної бузини, дивіться на відео: