Як заготовити сік з чорниці на зиму - рецепт без цукру

Як заготовити сік з чорниці на зиму – рецепт без цукру

Чорниця відноситься до виду рослин, з приводу якого народні лікарі і світила медицини зійшлися в єдиній думці, на рахунок, майже, чарівних властивостей ягід. Якщо суперечки і виникають, то лише з питань, в якій формі чорниця корисніше. Звичайно, краще їсти свіжі ягоди, які тільки-тільки зірвали. Але ж чорниця сезонна ягода, і про те, як зберегти корисні властивості ягід на зиму, ми і поговоримо сьогодні.

Якому ж виду заготовки віддати перевагу? Чорничний сироп, безумовно, дуже смачний, але в ньому багато цукру, який не всім корисний. Тому, пропонуємо сьогодні приготувати сік з чорниці, який можна готувати взагалі без цукру.

Чорниця багата пектинами, дубильними і антисептичними речовинами, які самі по собі чудові консерванти і запобігають закисанню або бродінню соку. Ті, хто хоче приготувати вино з чорниці, змушений додавати інші ягоди, або дріжджі, інакше ніяк.

Ягоди для соку можна брати свіжі або заморожені. Якщо ягоди трохи підвяли – не біда, це ніяк не відіб’ється на смаку заготовки. Дивіться лише щоб не було ягід з цвіллю.

Як приготувати сік з чорниці на зиму

Вимийте ягоди і дайте їм стекти. Спеціально обсушувати їх не варто. Пара крапель води зовсім не зашкодить.

Тепер, ягоди слід подрібнити. Для цього підійде

  • ручний товкачь;
  • блендер;
  • м’ясорубка;
  • соковижималка.

Далі, потрібно процідити сік крізь сито і гарненько віджати мезгу. Якщо сил не вистачає, влийте в мезгу трохи холодної води, перемішайте і знову відіжміть сік. Потрібно постаратися вичавити максимум соку, навіть з шкірки. Звичайно, чорничний сік з м’якоттю корисніший, але не всі такий люблять. Тому, краще його ще раз процідити, якщо ви збираєтеся законсервувати сік чорниці на зиму.

Злийте сік в каструлю і прогрійте його до майже закипання, але не давайте йому закипіти. Помішуйте і прогрівайте його не менш 10 хвилин.

Приготуйте банки або пляшки. Вимийте їх і прогрійте в духовці, щоб банки стали сухими і гарячими.

Розлийте сік з чорниці по банкам і закатати їх кришками.

Переверніть банки і щільно укутайте заготовки теплим покривалом. Таке укутування заміняє пастеризацію і позбавляє від зайвих клопотів. Чорничний сік дуже добре зберігається і, при правильній заготівлі, він вистоїть в підвалі або погребі і 24 місяці.

Інший варіант приготування дивіться на відео – як зробити сік з чорниці просто та правильно.