Як заготовити квашений кріп на зиму – два простих способи

У зимовий період завжди хочеться урізноманітнити і доповнити страви. Влітку з цим допомагає зелень. Однак, не всі можуть вирощувати зелень взимку на підвіконні, а магазинна, на жаль, коштує немало. Напевно, варто подумати, як заготовити кріп на зиму. Існує кілька способів заготовки. В основному, його сушать, але в цьому випадку, навіть, при правильному сушінні випаровується велика частина аромату. Цього не станеться, якщо засолити чи то заквасити кріп на зиму.

Зміст

Перший спосіб

Цей варіант засолки підходить, якщо ви хочете зберегти якомога більше свіжої зелені. Квасити можна і стебла, зрозуміло, якщо вони ще не затвердли, пожовкли та висохли. Видаліть лише коріння, ніжні зелені гілочки обполосніть в проточній воді. Обсушувати нічого не потрібно, просто поріжте кріп разом з стеблами і покладіть його в чисті банки. Але не утрамбовуйте кріп, а просто струшуйте банку.

Приготуйте розсіл, на 1 л банку нарізаного кропу:

  • 0,5 л. води;
  • 2 ст. л солі.

Закип’ятіть розсіл, розчиніть в ньому сіль. При бажанні, можна додати нарізаний часник або перець горошком. Потім остудіть розсіл і залийте ним кріп.

Прикрийте банку марлевою ганчірочкою і залиште на 2-3 доби при кімнатній температурі.

Після цього, закрийте банку капроновою кришкою і приберіть в прохолодне місце.

Другий спосіб

Це спосіб “сухого засолу” або, можна сказати, кріп у власному соку. Для цього способу підходять лише гілочки кропу, без товстих, хоча ще й зелених стебел.

Переберіть кріп, відокремте стебла від гілочок і обполосніть гілочки під холодною водою. Тут вже треба гілочки обсушити або, як мінімум, гарненько обтрусити з них воду.

Поріжте кріп, як ви зазвичай ріжете його на салати. Присипте сіллю і перемішайте, трохи приминаючи зелень. Цей спосіб схожий на посол капусти, тільки зелень набагато ніжніша. Деякі господині вважають за краще солити кріп безпосередньо в банках, засипаючи пошарово сіль і зелень. Різниці в цьому особливої немає. Отже, робіть так, як зручно вам.

Наповніть банку кропом і утрамбуйте його, як можна щільніше. Можна навіть для утрамбовування скористатися дерев’яним товкачем. Кріп пустить трохи соку і, якщо там залишиться повітря, він може зіпсуватися.

Закрийте банку капроновою кришкою і поставте відразу в холодний погріб або холодильник. Кріп сухого засолу зберігається в прохолодному місці не менше 6 місяців, а то і більше.

Дивіться на відео, як засолити свіжу зелень кропу на зиму правильно: