Як заготовити (ферментувати і сушити) іван-чай правильно в домашніх умовах

Про способи як збирати, переробляти і сушити іван-чай (кипрей) написано дуже багато як в спеціальних книгах, так і на просторах Інтернету. Тут я не буду говорити про збір сировини для приготування чудесного і ароматного кипрейского чаю (це ще одне з багатьох назв іван-чаю), а поділюся своїм способом, за допомогою якого я переробляю зібране зелене листя рослини і як сушу його про запас.

Відразу зауважу, що я не прихильник сушки цього продукту в духовці. Така сушка надає листю темний колір, в результаті чого заварка виходить темна, як у звичайного чаю.

Як заготовити іван-чай

Але мені більше до смаку іван-чай, висушений в природних умовах. Напій з такого висушеного листя виходить більш ніжний, більше схожий на зелений чай.

Збирати листя рослини я завжди намагаюся в екологічно чистому місці, на ягідних галявинах, в червні-серпні.

Як заготовити іван-чай

Намагаюся збирати найніжніші і молоді листочки і квіточки окремо. Приїхавши додому, я розкладаю квітки в один шар і просто сушу при кімнатній температурі в місцях не освітлених сонцем, а листя розміщую грубим шаром на підвіконнях в тих кімнатах, де немає доступу прямого сонця, і даю їм можливість пов’янути 3-4 години, час від часу перемішуючи. За цей час листя ще не пересохли, але вже обм’якнули, не такі міцні і пружні.

Як заготовити іван-чай

Потім я пропускаю їх через м’ясорубку. Роблю це для того, щоб листя могли ферментуватися, давши сік.

Як заготовити іван-чай

Саме цей процес згодом надає іван-чаю неповторний насичений аромат. Пропущену масу викладаю в емальовану чашу і накривши рушником, залишаю ще на 10-12 годин в теплому місці. Досить температури +25 градусів – це, приблизно, кімнатна температура влітку.

Ферментація в домашніх умовах на цьому закінчена і настає останній етап – сушка. Сушу я іван-чай на деці, близько двох діб.

Як заготовити іван-чай

Ставлю на балконі і роблю невеликий протяг. Корисна і ароматна заварка підсохла – прибираю в скляну банку і зберігаю на полиці в шафі комори.

Заварюю як звичайний чай, але виходить він у мене приємного кольору зеленого чаю. При бажанні, напій можна заварювати 2-3 рази з однієї заварки. При цьому, іван-чай не втрачає своїх корисних властивостей.

Пропонуємо до перегляду серію відео від користувача “ekomesto”. У першому піде мова про те де, коли і як збирати іван-чай.

У другому, дізнаємося як правильно заготовити і як відбувається ферментація іван-чаю.

Ну і останні відео – як сушити іван-чай.

Заготовлюйте іван-чай, це корисна рослина, правильно, з любов’ю заварюйте чудовий напій і пийте кипрейский чай на здоров’я.