Чай із жасмином – один із самих популярних напоїв світу. Тонкий квітковий аромат навіває згадки про пишну красу весняної пори. Тому цю квітку використовують і в парфумерно-косметичній продукції.
Жасминовий чай – чудово бадьорить, втамовує спрагу та, однозначно, покращує настрій. У всіх рецептах гарячих напоїв з цими квітками присутній саме сухий варіант жасмину. Мабуть, тому, що при просушуванні компоненти, що дають цей чудовий аромат, проходять особливу ферментацію.
Інгредієнти: Жасмин
А чи звертали ви увагу на те, що зелений чи чорний чай із пелюстками жасмину можна купити у будь-якому супермаркеті, а окремо цей продукт вже тяжко знайти? Чи не краще заготовити його самому?
На сьогодні дерева жасмину не є екзотичними для нашої країни. Їх можна зустріти у багатьох садах і парках. У південних областях жасмин цвіте з травня по жовтень. Також зустрічається сорт з пізнім та недовгим строком цвітіння – “жасмин листопадовий”. Усі види жасмину після просушування отримують цей тонкий неповторний аромат.
Як правильно збирати жасмин для сушки
Садівники Китаю культивують цю рослину різноманітних видів, щоб можна було збирати врожаї квітів протягом усього періоду теплих місяців. Ці тижні й місяці цвітіння жасмину навіть мають свою назву та терміни зривання квітів для подальшого засушування і продажу:
- Chun-hua Xun – весняний збір з травня по червень
- Xia-hua Xun – ранній літній збір в липні
- Fu-hua Xun – пізній літній збір в серпні
- Qiu-hua Xun – осінній збір з вересня по жовтень
Та, крім цих специфічних жасминових періодів, збирачі жасмину ще й підлаштовуються до погодних умов та інших непередбачуваних факторів.
Якщо ви вирішили самі навчитися вправно заготовлювати жасмин для домашнього чаювання, зривайте квіти, коли ті у стані повного розпускання. Це буває, як сонце заходить, вночі і до світанку. Коли сонечко пригріває, то ароматні ефірні олії покидають лоно квітки. Та й зібрані о цій порі пелюстки будуть більш блідого відтінку.
Так що, надвечір беріть кошик та ідіть у садок зривати жасмин – обережно, щоб його не погубити.
Як сушити квіти жасмину
Потім врожай треба гарно перебрати, видаливши гілочки й листочки. Розстеліть квіти на тканині чи папері у теплому приміщенні з якісною природною вентиляцією.
Квіточки кожен день треба перегортати та видаляти екземпляри, що потьмяніли, якщо такі будуть траплятись. Жасмин тоді правильно висушений, якщо пелюстки залишатимуться у білому кольорі. Аромат теж повинен зостатися запашним, насиченим, майже як у свіжого жасмину.
А от щодо сушки жасмину у домашніх приладах – духовці й сушарці, то ми не рекомендуємо заготовлювати таким чином квітки. Вкрай складно піймати момент, коли сировина вже буде у готовому стані, бо дуже вона ніжна.
На додаток ознайомтесь у відео із правилами заварювання жасминового чаю: