Як в’ялити плотву на зиму в домашніх умовах

В’ялена плотва це не просто смачна закуска до пива, але і джерело цінних вітамінів. Плотва не є цінною промисловою рибою і легко ловиться в будь-якій водоймі. Смажити її не варто, через велику кількість дрібних кісточок, але у в’яленій плотві ці кісточки не помітні.

Зазвичай плотва, це досить дрібна риба, яка не перевищує вагу 500 грам. В зв’язку з цим, потрошити її не потрібно. Це довго, клопітно, а невеликі розміри тушки дозволяють рибі добре просолитися і швидко висушуються. Хоча, якщо вам потрібно прискорити процес або ви побоюєтеся паразитів, краще випатрати тушки і гарненько їх вимити.

Мити рибу потрібно в будь-якому випадку. Після чого, її потрібно натерти крупною сіллю і укласти в миску або каструлю.

  • На 1 кг риби потрібно, приблизно, 300 грам солі.

Плотву укладаємо щільно, пересипаючи сіллю, не шкодуючи її.

Накрийте підготовлену рибу перевернутою тарілкою, зверху покладіть гніт і поставте в холодильник на 3-4 дні.

Після засолювання, плотву потрібно вимочити в холодній воді. Спочатку промийте її, потім залийте холодною водою і залиште на 2 години, щоб зайва сіль вийшла. Добре просолена риба спливає, але, в будь-якому випадку, 4 дня це досить для засолювання.

Влітку сушити плотву складно, через велику кількість мух. Запах приваблює їх і вони можуть безнадійно зіпсувати рибу. Якщо ви сушите плотву на балконі, вивішуйте її ввечері, вже після заходу сонця. За ніч вона стече і не буде так сильно пахнути. Чіпляти плотву легше за верхню губу розгорнутою канцелярською скріпкою.

Оберніть розвішану плотву марлею і розведіть рідину для відлякування мух:

  • 50 гр. води;
  • 50 гр. оцту;
  • 30 гр рослинної олії.

Змішайте всі компоненти в пляшечці, надіньте на неї розпилювач і гарненько окропіть всю поверхню марлі.

Постарайтеся, щоб на плотву не потрапляли прямі сонячні промені. Краще сушити її в півтіні, на хорошому протязі.

В’ялитися плотва буде близько тижня, після чого, її можна їсти. Якщо ви сушите плотву на зиму, краще продовжувати сушіння два тижні. Після чого, сушену солену рибу потрібно скласти в картонну коробку або паперовий пакет і зберігати в темному, сухому місці.

Як в’ялити плотву на зиму правильно дізнайтесь з відео: