Як сушити зернову і стручкову квасолю в домашніх умовах – заготовляємо квасолю на зиму

Сушена квасоля – це дуже потрібна заготовка. Адже її можна замочити та використовувати для приготування всього, починаючи від борщів та вінегрету, закінчуючи різноманітними соусами та пастами. Тому пропонуємо вам дізнатися, як правильно сушити різні види квасолі.

Як сушити зерна квасолі

Квасолю треба збирати в серпні-вересні. Кущі можна виривати з корінням, підвішувати трохи вище землі та розстеляти під ними тканину. Тоді квасолини будуть падати прямо на неї. Або зривати стручки руками і потім діставати з них квасолю.

Як сушити квасоля

Це відео присвячене тому, як правильно і легко діставати зерна з квасолі:

Після цього зерна треба перебрати і видалити зіпсовані.

Щоб висушити квасолю природнім способом, розкладіть її на деко в один шар і поставте або на сонці, або в затінку. Слідкуйте, щоб  зберігалася хороша циркуляція повітря. На ніч забирайте квасолю в дім, аби вона не стала вологою. В середньому, квасоля висихає за 7 – 10 днів.

Як сушити квасоля

Також можна сушити квасолю в духовці. Для цього розігрійте її до 50-ти градусів за Цельсієм, викладіть квасолю на деко, поставте в духову шафу. Через годину збільшіть температуру до 60-70-ти градусів за Цельсієм і сушіть 5-10 годин. Не забудьте лишити дверцята причиненими, аби повітря добре циркулювало.

Якщо сушите в електричній сушарці – оберіть температуру 60-70 градусів за Цельсієм і не забувайте міняти місцями решітки з квасолею. В сушарці квасоля висохне за  5-7 годин.

Як сушити квасоля

Сушимо стручкову квасолю

Стручкову квасолю треба збирати в липні-серпні. Після збору необхідно перебрати стручки, прибрати пошкоджені, а всі інші порізати на шматки 4-5 сантиметрів.

Як сушити квасоля

Перед сушінням бланшуйте стручки в киплячій воді 2-3 хвилини, або пропарте в пароварці 10 хвилин. Після цього зразу ж перекладіть її в крижану воду (щоб зробити її максимально холодною – додайте кубики льоду). Далі викладіть квасолю на паперові рушники, щоб вона обсохла.

Сушити квасолю можна в духовці або сушарці. В духовці сушать при температурі 60-70 градусів за Цельсієм і причинених дверцятах. А в сушарці при температурі 65-70 градусів за Цельсієм. Процес сушіння займає 10-15 годин. І не забувайте кожну годину міняти місцями решітки в сушарці.

Як сушити квасоля

Треба розуміти, що сушена квасоля втрачає свою еластичність, тому використовувати її можна в тих стравах, які довго варяться або тушкуються – суп, рагу.

Як сушити стулки квасолі

Після того як ви дістали квасолю, можна посушити найміцніші і чисті стручки. Для цього розкладіть їх  в добре провітрюваному і захищеному від сонячних променів місці. Таку заготовку можна використовувати для приготування лікувальних настоїв і відварів.

Як зберігати суху квасолю

Зберігати квасолю треба в прохолодному темному приміщенні. В якості тари підійдуть скляні банки, коробки з картону або цупкі мішки. Термін придатності – 2 роки.

Як сушити квасоля