Як сушити суницю на зиму: способи сушіння в домашніх умовах

Суниця садова або лісова добре відома тим, що для споживання використовуються її ягідки, а усі інші частини – використовуються у лікарських цілях. Невеличка ягідка дуже смачна і легко піддається просушуванню. Її листя й ягоди після висушування зберігають свою цілющу дію більше 2-х років. А ніжний аромат відчувається при заварюванні чаю.

Суниця сушена з листям

Запашний суничний чай може з успіхом використовуватись замість класичного чорного або зеленого. Рослина багата макро та мікро елементами: калій, фосфор, марганець, магній, кобальт, мідь та залізо, а також – цінними мінеральними компонентами.

І саме після висушування листя відбувається природна ферментація, яка розкриває цей букет корисних речовин. Якщо у вас великий врожай суниці й ви надумали розрідити кущики, то спробуйте засушити вирвані рослини разом із плодами. Пов’яжіть віничками суницю та повісьте під навісом чи на горищі. Від стебла і до маленького листочка, разом з усіма ягідками, вона ідеально підійде для вітамінного гарячого напою взимку.

сушіння суниці

Як довго сушити таку сировину? Приблизно тиждень, якщо температура повітря десь +25 градусів. А якщо жаркіше, то відповідно менше днів. Потім пальцями розітріть листочки. Якщо вони добре лущаться і сиплються, то сушити досить. Щоб зручніше зберігати та взимку заварювати чай, можете порізати кухонними ножицями висушену суницю.

сушіння суниці

Та й занадто суницю сушити не годиться. По-перше, може трапитись дощ і волога змусить вас сушити рослину вдруге. Або від спеки вивітриться аромат, або комахи будуть сідати на ягідки чи пил натруситься.

Подрібнену та добре висушену суницю тепер насипте у скляну тару і добре закрутіть кришкою. Зберігайте у темній сухій шафі, якомога далі від прямих сонячних променів.

Суниця сушена в духовці, або електросушарці

Для такого виду сушіння позривайте суниці з кущиків, повибирайте сміття, зайві листочки. А ще – повідривайте плодоніжки. Але не треба ні у якому разі мити у воді. Лише ретельно переберіть від зайвих травинок.

сушіння суниці

Суниці та полуниці – ягідки вередливі при заготовлюванні. Якщо проґавите момент висушування, то прийдеться чимось відшкрябувати від дна піддона електросушарки або деко, якщо ви сушили у духовці. Плоди дуже насичені вологою і при перебільшенні температури тануть, як морозиво.

Тож спочатку, ягідки треба так би мовити підв’ялити, що дасть змогу випаруватись волозі з верхнього шару плоду. Для цього поставте мінімальну температуру -30 градусів та залиште сушитись у духовій шафі на 2 години. А вже після цього можна підвищити температуру до 50 градусів і сушити до готовності. Суниці чи полуницю акуратно перегортайте, щоб вони не прилипали одне до одної.

сушіння суниці

Сушіть суницю в електросушарці 5 годин при температурі +30 градусів, потім збільшуйте до +65 градусів. Також помішуйте ягоди й так сушіть до однорідної сухості.

Якщо вам цікаві пропорції отримання сушеної суниці зі свіжих ягід, наведемо вам такі цифри: з двох літрових банок свіжої сировини можете отримати 1 склянку сушеної суниці.

сушіння суниці

Шкода зберігати сушену суницю лише на випадок застуди. Це ж справжні ласощі, які швиденько закінчуються, коли у родині є малі діти.

Пастила з суниці в електросушарці

Пастила з суниці, можливо, самий рідкісний десерт на вашій кухні. Але готується він на диво просто й легко.

Ви можете зробити пастилу:
а) з усіх ягід, що у вас є,
б) з м’ятих ягід, які ви відібрали після сортування суниці,
в) якщо ви промили ягоди водою і побачили, що суниці стали занадто вологі для засушування.

Тепер цю суничну сировину, що у вас є, гарно перемеліть на блендері. Додайте цукру та збийте ще раз до однорідності.

сушіння суниці

Для того, щоб готувати пастилу в електросушарці, вона повинна мати спеціальний піддон для джемів та пастили. Саме його й треба змастити рослинною олією без аромату. Краще – соняшниковою рафінованою.

Сунична маса на піддоні повинна бути товщиною не більше 5 мм. Ввімкніть електросушарку та відрегулюйте температуру до +60 градусів. Процес приготування займе 10 годин.

сушіння суниці

Тепер пастилу розріжте на кілька рівних шматків і згорніть рулетиком, який у свою чергу поріжте. Потім знову викладіть ці шматочки на піддон-сітку. Просушіть до більш в’язкої консистенції.

Та може, ви вже з апетитом поїли суничну пастилу після першого просушування? Вона ж така смачна й солодка!

сушіння суниці

сушіння суниці

сушіння суниці

Крім цього, можете переглянути цікаве відео про секрети заготовлювання полуниці у в’яленому вигляді: