Класичні страви з додаванням в’ялених помідорів ви можете побачити у багатьох європейських ресторанах. Щоб спробувати їх на смак, не потрібен час на подорож і величезні гроші. В’ялені помідори стають значно дешевшими, але так само оригінальними, якщо ви самі їх заготуєте влітку у будь-якій кількості.
Ця закуска чудово поєднується із другими стравами або вегетаріанськими бутербродами. В’ялені помідори маленького розміру пікантно доповнять піцу, овочевий домашній пиріг чи соте. Або смакуйте ними окремо, подаючи до пасти чи печеної картоплі.
Для приготування томатів у в’яленому вигляді беріть м’ясисті плоди, невеликого розміру, наприклад сорту “чері”. Найкраще для засушування шматочків цих мініатюрних помідорчиків підійде електросушарка.
Нумо до справи! Помийте потрібну кількість томатів. Потім порозрізуйте їх половинками та акуратно виріжте плодоніжки. Насіння та сік, що занадто переповнює плоди, видаліть чайною ложечкою
Що так витончено надасть помідорам неймовірного вигляду і присмаку? Відкриваємо секрет: у піалу додайте ароматні приправи, на кшталт “Італійських трав” та “Хмелі сунелі”. Досипте також сюди сіль і цукор. Чудово поєднується із закускою сушений кріп, чорний мелений перець та іще ті спеції, які ви особливо вважаєте ідеальними до томатів.
Потрусіть цими спеціями на м’якоть половинок. Також на кожен шматочок бризніть трішки оливкової олії. А потім викладіть у кожен піддон електросушарки помідори соковитою стороною догори..
Помідори середнього розміру в електросушарці повинні перебувати 10 годин при температурі 70 градусів. Зважте на те, що «чері» – маленькі і просушуються значно швидше. Рекомендуємо вам для рівномірності просушування 1 раз на 2 години вимикати електросушарку й міняти піддони місцями. Сушіть томати до того стану, коли з них вже перестав капати сік, але вони ще залишаються еластичними на дотик.
Зберігання сушених помідорів
Відомі кулінари вважають, що зберігання в’ялених томатів в олії – самий вірний спосіб. Якщо ви любите смакувати цією стравою у тому вигляді, як ви їх зібрали з сушарки, то просто складіть у скляні банки. Відправте після цього у холодильник. Але – не у кімнаті чи шафі, бо частина вологи, що зосталася у шматочках через деякий час привабить цвіль.
Як зберігати сушені помідори в рослинній олії? У стерилізовану банку на дно покладіть порізані часточки часнику, а потім викладіть один шар помідорів. Потім знову киньте подрібнений часник, і знову наступний шар помідорів. І так робіть, поки банка майже повністю буде наповнена. Потім вилийте олію – на ваш вибір соняшникову чи оливкову. Щоб помідорчики добре гарно змастилися з усіх боків, поперевертайте банку в закритому стані.
Саме в олійній рідині в’ялені томати можуть зберігатися дуже довго, майже до весни. Коли ви будете витягувати помідори з банки для додавання їх в усілякі блюда, не виливайте олійку, що зостається. Просочена ароматом пряних спецій, пахуча олія надасть неймовірний відтінок смаку вашим салатам.
Якщо вам легше сприймати рецепт сушіння помідорів в електросушарці через відео, будь ласка, перегляньте такий варіант: