Як сушити петрушку в домашніх умовах – сушена на зиму зелень і корінь петрушки

Петрушка є відмінною пряною зеленню, яка застосовується під час приготування різноманітних страв. Кулінари використовують її листя та корені не лише у свіжому вигляді, а й у сухому. Про те, як правильно запастися такою апетитною приправою на зимовий період, йтиметься в цьому матеріалі.

Підготовка петрушки

Дуже добре, якщо є можливість вирощувати петрушку на власній грядці. Для збору зелені слід обрати ранковий час, після того як спаде роса. Погода повинна бути сонячною.

Найкраще сушити свіжі зелені гілочки з ніжними листочками. Траву про запас необхідно збирати доти, доки вона не почне цвісти (в цей час зелень не така ніжна).

Як сушити петрушку

Не варто засмучуватися, якщо нема де виростити петрушку. Її можна придбати на продуктовому ринку. Головне, уважно оглянути зелень. Варто звернути увагу на те, щоб пучки були свіжими та пружними, без жовтого листя. Не бажано купувати петрушку, яка продається в посудинах з водою. Такий продукт може мати гарний зовнішній вигляд, а насправді, така зелень може бути не зовсім свіжою.

Далі петрушку треба перебрати від зів’ялих гілочок та пожовклого листя. Зів’ялу нижню частину стебел також слід відрізати.

Потім зелень необхідно помити у великій каструлі води, це потрібно для того, щоб добре її сполоснути.

Після цього, її треба розкласти на паперові рушники або в порожній стакан або кухоль, щоб обсохла.

Перед тим, як сушити корінь петрушки його необхідно старанно помити під краном, користуючись грубою щіткою. Потім, гострим ножем слід зішкребти тонкий шар шкірки. Очищене коріння потрібно нарізати тоненькими шматочками або соломинками.

Як сушити петрушку

Як сушити петрушку

На повітрі

Сушити петрушку на свіжому повітрі найдовше, та цей спосіб не зовсім ефективний.

Для цього зелень можна нарізати або розмістити її цілими гілочками. Для сушіння підходять не лише листочки, а й стебла трави.

Як сушити петрушку

Нарізану зелень необхідно розташувати на плоских тарілках або палетах тонким шаром (до 1 см) і відправити в добре провітрюване місце. За таких умов, петрушка не втратить хлорофіл (тобто матиме гарне зелене забарвлення). Ще важливо, щоб на зелень не попадало пряме сонячне світло. Для рівномірного висихання нарізку необхідно час від часу перемішувати.

У пучках петрушку потрібно сушити листочками вниз, підв’язавши їх на мотузці або ж розмістивши на палетах. Користуючись першим способом, процес контролювати не треба, а при другому потрібно зелень часто перемішувати.

Як сушити петрушку

Сушити корені петрушки на свіжому повітрі можна так само як зелень (нарізати та розмістити на піддонах).

Загальний час сушіння займає, приблизно, від 5 до 14 днів. Все залежить від виду продукту, способу його нарізки та погодних умов.

Як сушити петрушку

В духовці

Якнайскоріше висушити петрушку вдасться в духовці, яку необхідно завчасно розігріти до 45-50 °C. Зелень або коріння необхідно відправити в агрегат на 5-6 годин. Сушитися приправа повинна при ледь відчинених дверцятах.

Для заощадження часу, зелень варто нарізати та викласти на деко тонким шаром. Таким чином, вона приготується за 1,5-2 години.

У електросушарці

Петрушку можна сушити в цілому або подрібненому вигляді. Коріння необхідно нарізати соломинками або кружечками.

Як сушити петрушку

На пристрої необхідно ввімкнути відповідний режим «Для трав». Якщо такого немає, то виставити температуру 40-45 °C можна й вручну. Така теплова обробка забезпечить швидке приготування приправи та допоможе зберегти аромат та максимум корисних речовин.

Час сушіння залежатиме від вологості навколишнього повітря, виду зелені та розміру нарізки. Для рівномірного висихання форми із зеленню варто міняти місцями кожні півтори години.

На відео від каналу «Ezidri Master» можна переглянути та взяти до уваги рекомендації, як правильно сушити петрушку в електросушарці:

У мікрохвильовій печі

Петрушку необхідно помістити на плоску тарілку, застелену серветкою (або ж для цього можна скористатися паперовою тарілкою). Мікрохвильовку необхідно ввімкнути на максимальну потужність на 2 хвилини. Після цього, продукт варто оглянути та визначити чи він приготувався, якщо ні, то процес слід продовжити. Перевіряти необхідно щохвилини.

Як сушити петрушку

В аерогрилі

Нарізану зелень чи коріння слід відправити в аерогриль. Дверцята пристрою необхідно залишити напіввідчиненими, щоб забезпечити циркуляцію повітря. Сушитися приправа повинна при температурі 40-45 °C, при максимальній потужності обдування. Процес сушіння зелені займає 20 хвилин, коріння – 40 хвилин.

Як сушити петрушку

Як зберігати сушену петрушку

Правильно висушена петрушка ідеально кришиться. Це дозволяє з сушеної зелені гілочками легко відокремити листочки від стебел.

Подрібнену петрушку найкраще зберігати в банках, що щільно закручуються кришками. Сушений корінь слід тримати протягом зими в паперових або лляних пакетах.

У приміщенні для зберігання повинно бути темно, а ще воно має добре провітрюватися.

Як сушити петрушку