Як сушити персики на зиму в домашніх умовах: чіпси, пастила і цукати з персиків

Персики – дуже соковитий фрукт і довго лежати їм не можна. Ледь проґавите день і все – весь врожай пропав. Хоча… є декілька ідей, що оригінально збережуть смак персиків аж до зимової пори! Практично неможливо в домашніх умовах зберегти свіжі персики хоч на якийсь, більш-менш тривалий час. Якщо сушити персики за різними рецептами, то в залежності від кожного ви отримаєте: смачненькі чіпси, вишукані цукати чи медову пастилу.

Сушити цілком ці фрукти не потрібно разом з кісточкою, як, наприклад урюк. Є багато непрактичних факторів: вам важко буде відокремити кісточку, увесь плід з нею буде дуже довго сохнути. Та й нащо зберігати серцевинку, вона ж не має поживного горішка, як у тих же абрикосових кісточках.

Сушимо персикові чіпси в електросушарці

Персики для засушування відбирайте ще тверді й цілі. Порозрізуйте їх половинками і повиймайте кісточки. Плоди ріжте пластинками та зразу ж викладайте в один шар на піддони.

сушений персик

Електросушарку поставте на температуру +70 градусів та зоставте сушитись близько 2-х годин. Потім виставте меншу температуру на позначці +50 та досушуйте до фінального стану готовності.

Про сушені персики розповідає kliviya777 у своєму відео. А також про те, як зробити крихту та насмажити смачних оладок.

Як засушити одночасно 10 кілограмів персиків в електросушарці, автор відео Ezidri Master.

Цукати з персика

Цей спосіб заготовлення цукатів треба робити з недозрілих персиків. Обробити персики так, як і у попередніх рецептах – помити та звільнити від кісточок. Після цього поріжте маленькими часточками та засипте цукор. Поставте ємність із солодкою сумішшю у холодильник на ніч.

сушений персик

Більш соковитий сорт пусте сік. А якщо цього не трапилося, слід зварити сироп:

  • 0,3 кг цукру;
  • 0,3 л води;
  • сік половинки лимона;
  • 1 кг персиків.

Змішайте інгредієнти для сиропу, дочекайтеся, поки все закипить. Перекладіть у каструлю з рідиною персики, які потрібно прокип’ятити 5 хвилин. Вимикайте вогонь та накривайте кришкою. Хай персики добре настояться. Коли маса повністю охолола, злийте зайвий сироп. Потім перекладайте шматочки на піддон електросушарки.

сушений персик

Слідуйте правилу засушування персиків щодо температурного режиму: спочатку витримуйте 2 години у максимальному режимі температури. Після цього перемкніть на помірний і так сушіть до повної готовності персикових цукатів.

сушений персик

Пастила з персиків

Отже, дійшла черга і до перестиглих персиків. Деякі господині роблять з таких екземплярів повидло. А ми пропонуємо приготувати пастилу. Ви навіть не підозрюєте, які розкішні виходять фруктові цукерки з персикової м’якоті. А зробити їх можна саме із пастили.

Повиймайте з персиків кісточки. Потім їх подрібніть та зробіть з всього об’єму фруктів пюре за допомогою блендеру.

пастила з персика

Цукор і лимонну кислоту досипте згідно з вашим смаком. Потім пюре потрібно перемішати і на невеликому вогні проварити. Помішувати слід безперервно, поки маса кипить.

На піддон, відповідний для приготування пастили вилийте гарячу суміш. Просушувати треба на слабкій температурі. Готується таким чином пастила до 10 годин.

пастила з персика

Як перевірити, чи готова ця солодка страва? Вона повинна бути на дотик м’яка й еластична, та не прилипати до пальців.

Не в усіх приладах для засушування фруктів є пристосування для виробництва пастили. На поміч прийде звичайний пергамент. З нього можете змайструвати так звану форму. Краї аркуша зчепіть скрепкою чи за допомогою степлеру. Надалі висушуйте персикову масу так само, як ви робили б це із наявністю піддона для пастили.

пастила з персика

Таких саморобних піддонів вам вистачить лише на один раз. Наступного разу просто зробите ще такі самі.

пастила з персика

Персиково-медова пастила – вишуканий десерт, яким ви здивуєте родичів та друзів. Перегляньте ще одне відео про етапи його приготування: