Моркву у сушеному вигляді дуже зручно заготовлювати тим, хто не має спеціальних місць для зберігання свіжих овочів. Для того щоб заморозити коренеплоди, також знадобиться об’ємна морозилка. Засушена морква є найоптимальнішим способом заготівлі: у ній залишаються всі корисні речовини та смакові якості. Крім того, місця для її зберігання треба зовсім не багато. Тому варто взяти до уваги способи якими можна засушити моркву на зимний період в домашніх умовах, представлені в цій статті.
Інгредієнти: Бадилля морквяна, Вода, Морква
Зміст
Підготовка моркви до сушіння
Насамперед, овочі слід старанно помити, бажано жорсткою щіткою. Стебла також можна сушити, але окремо, тому їх необхідно зрізати та помити.
Потім, моркву потрібно почистити. Якщо її дуже багато, то найкраще скористатися для цього спеціальним пристроєм, щоб справитися з процесом швидше. Верхню зелену частину коренеплоду також потрібно видалити.
Рекомендовано перед сушінням підготовлену моркву бланшувати в кип’ятку 15-20 хвилин (в залежності від розміру морквин). Після зазначеного часу, з допомогою тонкої дерев’яної шпажки чи зубочистки, необхідно перевірити готовність коренеплодів. Вони мають з легкістю їх проколювати. Готовий продукт слід остудити під краном холодною водою та обсушити рушниками.
Сушити можна й сиру моркву без бланшування. Морквяні стебла також не потребують теплової обробки.
Подрібнити коренеплоди перед сушінням можна різними способами:
- на великій тертці;
- кілечками;
- півкільцями або четвертинками;
- кубиком;
- соломинками;
- брусками.
Морквяні стебла слід дрібно нарізати ножем. Сушити їх можна й у пучках.
Як сушити моркву на зиму
На сонці
Подрібнену моркву необхідно розмістити на таці або сітці та поставити на сонце. Морквяні стебла слід розташувати в темному місці, що добре провітрюється.
На ніч коренеплоди необхідно забирати в приміщення, а вранці, після того як спаде роса, виносити назад на вулицю. Це потрібно робити, щоб морква не вбирала вологу. Якщо сушіння відбувається на палетах, то овочі час від часу необхідно перемішувати, для забезпечення рівномірного сушіння.
Сушіння моркви на свіжому повітрі дозволяє значно зекономити електроенергію, але забирає багато часу (10-14 днів).
Цікаво переглянути відео від каналу «Ольга Затишний куточок», де йдеться про сушіння зелені вручну, зокрема, петрушки та морквяних стебел:
У мікрохвильовці
Нарізану моркву чи бадилля слід помістити на плоску тарілку, яку можна ставити в мікрохвильовку. Сушити треба буде у два етапи.
Спочатку, процес сушіння повинен тривати 3 хвилини при максимальній потужності.
Потім, потужність треба зменшити на половину та продовжити сушити протягом 3-5 хвилин. Протягом процесу необхідно стежити чи продукт не приготувався через кожні 40-60 секунд.
В духовці
Сушіння моркви в духовці є найдоступнішим способом її заготівлі.
На форму для випічки, застелену пергаментом, необхідно викласти тонким шаром морквяну нарізку.
Духовку слід розігріти до температури 65-70 °C. Для кращої циркуляції повітря, дверцята до кінця зачиняти не треба. На сушіння знадобиться, приблизно, 6-8 годин (в залежності від способу нарізки). Бадилля сушиться набагато швидше.
Під час цього процесу овочі необхідно буде декілька раз виймати, перемішувати та остуджувати до кімнатної температури.
Ознайомившись з відео від каналу «Дикий турист», ви дізнаєтесь, як сушити овочі для походу в домашніх умовах:
У електросушарці
Нарізані морквяні шматочки слід викласти на палети одним шаром, а шар тертих овочів не повинен перевищувати 5 мм. На електросушарці потрібно встановити температуру 60-70 °C.
В середньому морква повинна сушитися 6-12 годин, все залежить від того, яким чином вона подрібнена. Якщо коренеплодів дуже багато, то сушити їх потрібно в декілька етапів. Щоб забезпечити рівномірне висихання, палети варто час від часу міняти місцями.
Подивившись відео від каналу «Ezidri Master», можна дізнатися, як сушити моркву в електросушарці та приготувати сушені овочі в похід.
Як зберігати сушену моркву
Після сушіння моркву слід зсипати в одну велику посудину, для того щоб волога, яка ще залишилася, розподілилася рівномірно по заготівлі.
Потім, її можна перекласти в герметичні скляні чи жерстяні баночки, або бавовняні мішечки. В них морква може бути придатною до вжитку протягом 1 року.
Сушену моркву та її стебла додають до перших і других страв, а також з них заварюють смачний та корисний чай.