Як сушити лаванду в домашніх умовах

Як сушити лаванду в домашніх умовах

В одному із регіонів Франції, а саме у Провансі кожної теплої пори року розквітають мільйони квіток. Здалеку ці лавандові плантації нагадують казкову фіолетову країну. Багато туристів мріють сюди потрапити, щоб вдихнути терпкий аромат свіжої лаванди. Та цю рослину вирощують тут не лише для насолоди очей, а й для промислового використовування у парфумерному та фармацевтичному напрямках. З лаванди створюються ефірні олії, ароматизатори, а інколи квітки додають в кулінарні вироби.

Автор багатьох кулінарних шедеврів, історик та поціновувач кухонь світу Вільям Васильович Похльобкін в одному своєму епістолярному творі про кулінарію відзначив, що лаванду беруть частіше для ароматизації безалкогольних напоїв. Так, як не дивно, у деяких країнах вона чудово додає цікавого аромату та відтінку смаку м’ясних та грибних блюд.

Заготовлюйте лаванду, коли вона переходить у фазу активного цвітіння. У багатьох країнах Європи традиційно збір лаванди відбувається на свято Івана Купала. Це час, коли літо доходить до свого апогею тепла, але ще не виснажило рослини довгою спекою. Квіти лаванди у ці дні хизуються найбільш розкішним ароматом, і ця рослина, кажуть, оповита магічними властивостями. Тому з давніх часів рекомендують збирати лаванду у середині літа. А що там у ній магічного – ви самі можете перевіряти.

Рослину ні у якому разі не потрібно виривати. Самий дбайливий збір суцвіть – це зрізання квітів у верхній третині від висоти куща. Це багаторічна рослина, тому їй потрібно зоставити стебла для зростання через рік.

Лаванду зв’язують у невеликі букетики та просушують на свіжому повітрі. Наявність протягу покращує ступінь засушення та вберігає від псування готової сировини у майбутньому.

сушена лаванда

Засушувати лаванду потрібно приблизно 2 тижні. Якщо ви побачили, що квітки починають де-інде опадати і їх колір став значно світлішим – то час засушування добіг кінця. Блідий відтінок лаванди після сушки не відображається на її якості.

Потім слід пообривати суцвіття та скласти у паперові цупкі пакети для подальшого зберігання.

сушена лаванда

Тепер ви можете сушені квіти лаванди використовувати так, як ви й задумали. До речі, там де буде зберігатись лаванда, ніколи не буде комах-шкідників. Недарма її використовують для відлякування молі.

сушена лаванда

Особливу увагу приділяйте збереженню сухої лаванди якомога далі від джерела вологи. Бо грибок та цвіль з’являться “тут, як тут” та пошкодять ваші лавандові запаси на рік.

Що ще можна дізнатись про заготовлювання лаванди? Для цього потрібно переглянути відео з цікавими рекомендаціями: