Ви чули про те, що можна сушити кавун? Напевне, ні. Перша думка виникає, коли ви вирішите зробити кавунові чіпси, а чи не стече він повністю водою. Адже він на дев’яносто відсотків складається з рідини. Та навіть те, що зостається після дегідратації має оригінальний й легкий смак. А що вже казати про користь і яскравий червоний відтінок таких смаколиків.
Інгредієнти: Кавуни
Як правило, сушений кавун має не дуже яскраво виражений смак. Тому додаючи різні складові, є можливість підсилити його солодкість чи навпаки, додати солоний присмак.
Наприклад, кавунові солоні чипси краще зробити з солонуватим смаком. А якщо захочете створити із кавунів пастилки, то неодмінно хай будуть солоденькі. У процесі приготування ви побачите, яку саме страву можна придумати з розрізаного екземпляру – все залежить від ступеня твердості і стиглості м’якоті.
Якщо ви побачили, що він до кінця не достиг, а м’якоть досить щільна – робіть з продукту чіпси. Обріжте верхню тверду шкірку і ту, що пом’якше і світлого кольору. Подрібніть пластинками. Потім складіть у піддони сушарки й постеліть під кавун по аркушу картону.
Перед тим, як вмикати прилад, подумайте, які чіпси вам більше подобаються? Якщо солоні – то пересипте кожен шматок скибки крупною морською сіллю. А якщо хочете солоденький десерт – то будете посипати на кавун цукрову пудру вже після остаточного просушування.
Робити чіпси з кавунів не швидко – аж до 12-и годин. Температура при цьому повинна бути не більше +50 градусів.
Кавунові кірки не викидуйте. Вони теж підуть на приготування смачненьких цукатів.
Цукати з кавунових кірок
Єдине, що треба добре зчистити – це грубу шкірку. А соковита частина і буде сировиною для майбутнього десерту. Замочіть білу м’якоть у холодній воді на 2 години.
Потім подрібніть м’якоть – рівномірно формою кубиків, чи як соломку.
Для цього рецепту цукатів потрібен сироп, який готується у таких пропорціях: 1 склянка цукру на 1 літр води. Коли сироп забулькає і прокипить пару хвилин, висипайте білі шматочки кірок. Помішуючи, уварюйте до того моменту, коли кавунова сировина стане прозорою.
Якщо кірки варити не за один раз довгенько, а з кількома періодичними охолодженнями, то вони будуть потім більш соковитими.
У решті решт, як ви побачили прозорість шматочків, злийте сироп. А після цього розкладіть їх на піддони сушарки. Другий етап приготування займе 10 годин. Сушіть при температурі +60 градусів.
Готові цукати посипте цукровою пудрою і вони набудуть неймовірно святкового вигляду. А тепер подавайте на стіл готову солодку страву.
Щоб урізноманітнити зовнішній вигляд цукатів, можете додати при варінні у сироп червоний барвник. А якщо проварювати у різних ємностях, розділивши загальну масу кірок на кілька частин, то можна додавати різні барвники. І потім у фіналі ви отримаєте солодощі, що дуже нагадують магазинний мармелад.
Перегляньте цікаве відео з детальним описом приготування кавунових чіпсів в електросушарці: