Підберезовики – це дуже смачні і ароматні грибочки, які досить легко можна знайти в наших лісах. Тому грибники часто збирають підберезовики у великій кількості, і далі не знають, що з ними робити, окрім як їсти свіжими чи консервувати. А рішення дуже просте – висушити. Зараз ми розкажемо вам про всі популярні способи сушіння грибів.
Інгредієнти: Підберезники
Зміст
Підготовчий етап
У підберезовиків пористі капелюшки, які сильно всотують вологу, тому їх краще не мити.
Гриби варто розсортувати по розмірах, з пошкоджених вирізати зіпсовані місця. Але якщо гриб постраждав від шкідників надто сильно – краще його приберіть.
Якщо капелюшки надто забруднені – витріть їх чистою губкою чи зубною щіткою, а з ніжок зчистіть лусочки.
Великі грибочки треба порізати на однакові шматки, а маленькі варто лишити цілими.
Способи сушки підберезників
На повітрі
Гриби треба нанизати на міцну нитку за допомогою голки та повісити в сухому теплому місці. Підійде балкон чи кухня. Якщо повісити гриби над пічкою – вони висохнуть набагато швидше. Середній час сушіння – 5-10 днів.
Відео присвячене швидкому способу сушіння на нитці:
У печі
Цей спосіб підходить лише тим, у кого є така, вже раритетна для сучасної людини, пічка. Щоб гриби не зварилися, спочатку треба кинути туди, де вони будуть сушитися, листок паперу. Якщо він не займеться – значить температура оптимальна. Сушать гриби 10-12 годин, розклавши в один шар на залізних піддонах чи решітках.
У духовій шафі
Щоб грибочки добре висохли, але не пересохли, спочатку треба встановлювати температуру 50 градусів за Цельсієм, а коли гриби перестануть липнути до деко – підіймати до 70-ти градусів за Цельсієм. Не можна сушити гриби багато годин підряд. Тому треба час від часу вимикати духовку та давати підберезовикам охолонути. Також не забувайте лишати дверцята причиненими, аби повітря циркулювало. В духовці гриби сушаться десь 20-24 години. Час залежить від їх вологості.
Це відео присвячене сушінню грибів в духовці:
У сушарці для овочів і фруктів
Під час сушіння в сушарці, її також треба час від часу вимикати. Сушать підберезовики на режимі “Гриби” або при температурі 65 градусів за Цельсієм.
В аерогрилі
Треба викласти гриби в один шар, поставити максимальний рівень обдування повітрям, температуру 60 градусів та таймер на 45 хвилин.
Гриль має бути злегка причиненим, аби повітря добре циркулювало.
А це відео присвячене сушінню грибів в аерогрилі:
Як зберігати сушені гриби
Гриби треба зберігати в полотняних мішках, які щільно затягуються мотузкою. Також можна скористатися скляними банками з щільними кришками.
Якщо ви будете зберігати підберезовики в сухому приміщенні – вони не зіпсуються протягом 2-3-х років.