Як сушити баклажани на зиму в домашніх умовах, чіпси з баклажан

Смачне соте із баклажанів або закуски зі свіжим помідором та з прожареним шматочком баклажану – дуже популярні страви у нас. Заморозити цей овоч – буде правильним рішенням. Але — не так багато ви вже зможете їх покласти у морозилку, зважаючи на їх об’єм. А завжди  хочеться трохи більше смачненьких страв із баклажан. Отже, зупинимось на засушуванні, бо поступова дегідратація збереже усі корисні речовини й дасть змогу успішно відновити їх зимою. Пропонуємо кілька найоригінальніших способів засушування баклажанів.

Зміст

Баклажани сушені на свіжому повітрі

Підготуйте свіжі баклажани приблизно одного розміру. Краще, щоб вони були трішки не достиглі, бо саме у таких екземплярах менше насіння.

Промиті баклажани порозрізуйте вздовж смужками й нанизайте на товсту мотузку. Потім порозвішуйте сушитися у добре провітрюваному місці.

сушені баклажани

Волога дуже добре вивітрюється зі скибок баклажанів. Тому через 3-5 діб ви вже можете знімати їх, щоб упакувати для подальшого зберігання до зими.

Баклажани сушені в духовці, або електросушарці

У цьому випадку баклажани після перемивання потрібно нарізати у формі кілець. Пересипте сіллю та дайте час, щоб з них випарувалась гіркота.

Через 1 годину перемийте знову шматочки та, трішки підсоліть. Також потрусіть спеціями та, додавши рослинної олії, перемішайте баклажани. Тепер в один шар викладіть на піддони електросушарки або на деко, якщо плануєте просушування у духовці.

сушені баклажани

Температура духової шафи повинна бути відрегульована на +120 градусів, і при сушінні дверцята не сильно відчиніть. Через 3 години продукт буде повністю просушеним.

сушені баклажани

Якщо використовуєте електросушарку, виставте +50 градусів і закінчуйте процес сушіння через 6-7 годин.

Зберігання

Що потрібно знати про зберігання засушених баклажанів?

Якщо зимою ви будете готувати м’ясні страви, запікати баклажани, робити ікру, то висушені й ще гарячі шматочки повинні охолонути. А потім – засипте їх у скляну банку.

сушені баклажани

Замочіть сушені баклажани на 2 години у воді в той день, як вирішите взятись до кулінарної справи. Після всотування вологи, продукт буде майже такий самий, як ви його брали перед засушуванням. Цієї маніпуляції буде достатньо для подальшого приготування вашої улюбленої страви – соте чи рагу.

сушені баклажани

Щоб створити пікантну страву із сушених баклажанів, слідуйте опису наступного способу заготовлювання овочів.

У скляну банку на дно налийте трішки рослинної олії. Покладіть перший шар сушених баклажанів. Кинувши тертий часник на них, вилийте ще трішки олії й кладіть наступний шар баклажанів. Таким чином, шар за шаром, перемащуючи олією та часничком, заповніть банку майже до краю і щільно закрийте кришкою. Блюдо можна буде споживати без додаткової термічної обробки.

сушені баклажани

Чіпси з баклажан

Для цього оригінального рецепту  баклажани потрібно порізати тоненькими смужками. А для надання гострого смаку слід приготувати маринад:

  • 100 грамів оливкової олії,
  • 50 грамів соєвого соусу (чи яблучного оцту),
  • 2 столові ложки меду,
  • каєнського перцю і паприки за смаком.

Змішайте інгредієнти маринаду та перелийте ним баклажани. Треба, щоб шматочки повністю покрилися рідиною. Хай маринується на протязі 2-х годин при кімнатній температурі. Потім зберіть зайву вологу паперовим рушником та викладіть на піддони сушарки.

Термін перебування на засушуванні – 24 години. Температуру поставте невелику, до +40.

сушені баклажани

Існує дуже багато способів заготовлювання баклажанів. І засушування відрізняється тим, що не потребує місця у холодильнику, а вітаміни й унікальний смак добре зберігаються. Будемо раді, якщо ви теж поділитесь своїми рекомендаціями щодо заготовлювання баклажанів для холодної пори року.

Баклажани в електросушарці – відео поетапного процесу приготування. Порошок з баклажанів.