Як сушити абрикоси на зиму – готуємо курагу, урюк і кайсу в домашніх умовах

Сушені абрикоси – це одна з найсмачніших заготовок з фруктів на зиму. Таку сушку можна додавати в страви, робити з них компот або просто їсти замість цукерок. Зараз ми вам розкажемо, як приготувати різні види сушеного абрикосу: курагу, урюк та кайсу.

Сушений абрикос з кісточкою – це урюк. Часто він сохне сам на дереві, тому його цілісність не пошкоджується, він не втрачає свій сік, а значить, є дуже вітамінним.

урюк в домашніх умовах

Щоб зробити урюк, варто просто лишити на дереві дрібні плоди. А от великі краще зібрати, бо з них виходить відмінна кайса та курага.

Кайсою називаються цілі засушені плоди, позбавлені кісточки. Для такої сушки беруть стиглі, але не перестиглі абрикоси.

Ну а всім відома курага – це половинки плодів без кісточки.

Щоб підготувати абрикоси до засушування, спочатку їх необхідно дуже добре вимити. Потім треба розібратися з кісточкою. Якщо ви робите кайсу – виштовхніть її дерев’яною паличкою, а якщо курагу – просто розріжте плоди навпіл, а потім дістаньте кісточки руками.

Є кілька простих та популярних способів сушки абрикосів. І зараз ми розкажемо про кожен з них.

Сушка на сонці

Щоб висушити абрикоси природнім способом, спочатку викладіть їх на решітки та накрийте марлею, потім поставте їх десь у затінку, де добре циркулює повітря, і лишіть на 5-6 годин. За цей час плоди стануть трохи в’ялими і їх можна буде переносити на сонце. Сушіть абрикоси під сонячним промінням, аж доки вони не перестануть виділяти сік, стануть м’якими та пружними. В середньому, на повітрі абрикоси сушаться від 7-и до 14-ти днів. Все залежить від того наскільки абрикоси соковиті та які розміри вони мають.

Сушка абрикос в духовці

Щоб пришвидшити процес, можна скористатися духовкою. Для цього візьміть деко, закрийте пергаментом та розкладіть абрикоси. Якщо ви робите курагу – кладіть її зрізами догори.

курага в домашніх умовах

Далі розігрійте духовку до 50-ти градусів за Цельсієм та поставте деко, дверцята лишіть причиненими. Якщо не буде вентиляції, сушка вийде вологою і просто запечеться. В духовці абрикоси сушаться біля 10-ти годин.

Сушка абрикос в електросушарці

Також абрикоси дуже часто сушать в електросушарці або в аерогрилі. Більшість просто складає шматочки та висушує. Але можна зробити дещо більш цікаве та смачне. І зараз ми розкажемо вам один простий рецепт, який допоможе приготувати оригінальну сушку в сушарці.

Треба взяти стиглі абрикоси, дістати з них кісточки, скласти в каструлю та пересипати цукром. Плоди і цукор беруть в пропорції 1 до 1-го. Тобто на 1 кілограм цукру – 1 кілограм абрикос.

Каструлю з цукрованими абрикосами треба лишити на ніч при кімнатній температурі. Зранку необхідно злити сік і зробити з нього сироп. Також сироп можна робити і з води. На 1 кілограм абрикосів треба взяти 1 склянку води (соку) і 1 склянку цукру.

Воду з цукром необхідно довести до кипіння і варити, доки цукор повністю не розчиниться. Потім додати абрикоси та сік половинки лимона. Коли побачите, що страва почала закипати – зразу ж вимикайте вогонь та накривайте каструлю кришкою. Після цього необхідно почекати, доки заготовка повністю вистигне.

курага в електросушарці

Далі відкиньте абрикоси на друшляк. Сироп можна зцідити в іншу каструлю і потім приготувати на його основі ароматний компот. Лишіть абрикоси на друшляку, доки вони повністю не стечуть.

курага в електросушарці

Далі розкладіть абрикоси в лотки сушарки і розігрійте її до температури 150 градусів за Цельсієм.

Через 2 години зменшіть температуру до 60-ти градусів за Цельсієм.

Ще через 8 годин встановіть температуру 50 градусів за Цельсієм. І ще через 2 години вимкніть сушарку.

курага в електросушарці

Така курага або кайса вийде кращою, ніж цукерки. Вона точно сподобається дітям і ви зможете давати їм ласощі, не думаючи про те, що в них можуть бути якісь хімічні додатки.

курага в електросушарці

Відео про те, як можна насушити 10 кілограм абрикос:

Зберігання

Щоб в заготовках не завелися комахи, або вона просто не стала твердою, наче каміння, сушку треба правильно зберігати. Тому розкладіть сушений абрикос в скляні чи пластикові контейнери, закрийте їх кришками та зберігайте при температурі не вище 20-ти градусів за Цельсієм.

зберігання кураги

Також курагу можна заморозити. Так вона точно не зіпсується і всі її корисні властивості нікуди не подінуться.

У цьому відео ви зможете побачити, як приготувати курагу за допомогою аерогрилю: