Як солити сироїжки на зиму – гарячий і холодний спосіб

Сироїжки можна їсти сирими, але задоволення від цього мало. Вони їстівні, але не дуже смачні. Смак вони набирають, якщо їх засолити. Як солити сироїжки, і які гриби вибрати, ми зараз і поговоримо. Багато любителів тихого полювання не раз бачили сироїжки в лісі і знають, що колір капелюшки у сироїжок може бути різним. І треба сказати, що це не єдина відмінність між сироїжками. Колір капелюшка говорить про смак гриба.

Жовті і рожеві сироїжки не мають ні смаку, ні запаху. Ті, хто цінує смак грибів, їх навіть не збирає, або додає побільше спецій.

Сироїжки з червоним капелюшком трохи гірчать, але в процесі засолювання ця гіркота йде. Якщо капелюшок дуже яскравий і присутній запах фруктів – знайте, що це отруйний гриб, і брати його не можна. Найсмачніші сироїжки мають синьо-зелений, або буро-сірий капелюшок. М’яка горіхова гірчинка і грибний аромат вас точно не розчарує.

Сироїжки дуже тендітні гриби, і з ними потрібно поводитися дуже дбайливо. Очистіть сироїжки від сміття, і замочіть їх у холодній воді на 4-5 годин. Частину ніжки краще видалити, для зручності засолювання. Вимочування потрібне, щоб вийшов молочний сік, який надає сироїжкам гіркоту.

Як засолити сироїжки холодним способом

Холодним способом краще солити сироїжки не в банках, а в просторішій тарі. Краще використовувати пластикові відерця, або таз, якщо грибів дуже багато.

Для засолювання сироїжок знадобиться сіль і вода. Солі беруть по 200 гр. на кожен кілограм сироїжок. Води потрібно стільки, щоб вона злегка покрила гриби.

Немає стандартного набору спецій для засолювання грибів. Крім часнику, лаврового листа і листя хрону, можна використовувати ялівець, тархун, базилік, м’яту, кмин, або кінзу. Тут вже справа смаку, але не перестарайтеся зі спеціями. Вони повинні доповнювати смак сироїжок, а не забивати його.

Покладіть вимочені сироїжки в відерце капелюшками вниз, і пересипте сіллю і спеціями. Знову покладіть шар грибів, потім сіль і спеції. Коли гриби закінчаться, прикрийте їх зверху листям хрону, вишні, дуба, або папороті. Встановіть зверху кришку і гніт. Тепер можна додати воду. Звичайну сиру питну воду (не кип’ячену).

Влийте воду до грибів, щоб вона була врівень з кришкою і гнітом. Винесіть ємність з сироїжками в прохолодне місце і через 40 днів ви зможете знімати пробу.

Гарячий спосіб засолювання сироїжок

Гарячий спосіб зручніший тим, що він швидший, і солити сироїжки можна в банках. Очистіть гриби і вимочіть, як у попередньому рецепті. Тільки вимочування можна скоротити до однієї години.

Закип’ятіть в каструлі воду, посоліть її, і відваріть сироїжки 15-20 хвилин.

Сіль додається за смаком, але потрібно орієнтуватися на співвідношення:

  • 1 л. води;
  • 3 ст. л. солі.

Спеції, які краще розпускаються при високих температурах, краще додавати за 3-5 хв. до закінчення варіння. До таких спецій відноситься лавровий лист, гвоздика і перець горошком. Відкиньте сироїжки на друшляк і залиште стікати.

У банку пошарово укладіть відварені сироїжки і «холодні спеції» (часник, цибуля, кріп, і т.д.). Влийте рослинне масло в банку і утрамбуйте гриби.

Масло має покривати сироїжки приблизно на 1 см. Закрийте банку капроновою кришкою, і поставте її в холодильник, або інше прохолодне місце. Приблизно через тиждень солоні сироїжки будуть готові.

Це два базових способи, як солити сироїжки. Рецепти можна доповнювати і урізноманітнювати за рахунок спецій. Дивіться відео, як солити сироїжки і більше не нехтуйте цими смачними грибами: