Щоб зберегти всі корисні речовини, які містяться в рибі, її потрібно дуже акуратно готувати. Лососеві, до яких відноситься сьомга, мають масу цінних мікроелементів, і зберегти їх можна, якщо засолити сьомгу правильно. У покупній солоній сьомзі їх може і не бути, так як при промисловій обробці використовуються консерванти, вдома ж ви самі додаєте потрібні інгредієнти, і риба виходить не тільки кориснішою, але і смачнішою.
Інгредієнти: Сіль, Сьомга, Цукор
Як солити сьомгу, розглянемо покроково. Існує кілька варіантів засолювання, і вибирати краще виходячи з того, що у вас є.
Зміст
Сухий посол сьомги
Це вважається більш правильним способом, але для нього потрібна тільки свіжа риба, максимум охолоджена. Така сьомга НЕ буде сухою, і її смак вас не розчарує.
Краще купувати цілу рибину, а не філе, і обробити її власними руками. Це сама клопітна частина роботи, але ж сьомга – це делікатесний продукт, і вона того варта.
Вимийте сьомгу, і очистіть її від луски. Видаліть голову, нутрощі, і ще раз вимийте. Можна обробити рибу на філе, або порізати, як стейки. Це не принципово, виходьте з власних уподобань. У класичному варіанті для засолювання сьомги потрібні лише сіль і цукор, але можна додавати спеції по-смаку. З сьомгою добре поєднується лимон, чорний перець, кріп і т.д. Багато спецій відразу класти не потрібно, так як в процесі засолювання м’ясо їх занадто активно вбирає. Може вийти так, що за спеціями загубиться смак риби.
На 1 кг сьомги потрібно:
- 2 ст. л. солі;
- 1 ст. л. цукру.
Змішайте цукор з сіллю, і натріть цією сумішшю м’ясо риби зсередини і зовні. Сіль краще використовувати кам’яну, або морську.
Складіть рибу в пластиковий, або скляний контейнер, затягніть харчовою плівкою, і залиште на 5-6 годин просолюватися при кімнатній температурі. Після цього, рибу потрібно прибрати в холодильник на 24 години. Через добу, сьомга буде готова.
Як солити сьомгу в розсолі
Якщо сьомга була заморожена, краще використовувати розсольний посол. Адже при заморожуванні з м’яса зникає вся рідина, і солона риба буде занадто жорсткою і сухою. Щоб отримати ніжне м’ясо, потрібно заповнити втрачені рідини.
Обробіть сьомгу на стейки, і складіть в пластиковий, або скляний контейнер.
На 1 л води буде потрібно:
- 100 гр. солі;
- 20 гр. цукру;
- Спеції – за бажанням.
Приготуйте розсіл, і остудіть його. Сьомга риба ніжна, і заливати її потрібно ледь теплим розсолом.
Прикрийте рибу зверху тарілкою, щоб вона була занурена в розсіл повністю, і відразу можна прибирати її в холодильник. У розсолі сьомга солиться дві доби, і після цього, її можна подавати на стіл.
Хоча сьомга і делікатесна риба, складнощів в її приготуванні немає. Якість солоної риби залежить виключно від якості вихідного продукту. Якщо ви купили свіжу рибу, результат вашої роботи вас неодмінно порадує.
Дивіться відео, як солити сьомгу, і вибирайте свій ідеальний рецепт: