Скумбрія домашнього посолу хороша тим, що можна регулювати її смак, і ступінь засолу. Багато що залежить від самої скумбрії. Вибирайте рибу середнього розміру, не випотрошену і з головою. Якщо скумбрія маленька, в ній ще не буде жирку, а надто великі особини вже старі. Стара скумбрія при засолюванні може стати пухкою, з неприємним гірким присмаком.
Інгредієнти: Сіль, Скумбрія, Цибулиння, Цукор, Чай
Скумбрію можна солити двома способами. Звичайно, це умовна цифра, тому що насправді, є маса нюансів. Мається на увазі, що основних способів всього два.
Зміст
Як солити скумбрію сухим способом
Після розморожування скумбрію потрібно випатрати. Обріжте хвіст, голову, і розкладіть її як книжку. Видаліть хребет, і приготуйте ємність для засолювання. Ємність можна брати пластикову, скляну, або емальовану.
Покладіть скумбрію шкірою вниз, і посипте її сіллю. Рівномірно розподіліть сіль по всій поверхні риби, і знову складіть її. Знову візьміть сіль, і натріть сіллю скумбрію зовні. На одну скумбрію потрібно приблизно 2 ст. л. солі.
Покладіть посолену скумбрію в лоток, закрийте щільною кришкою, і приберіть в холодильник.
Це не найшвидший спосіб засолу, і при сухому способі, скумбрію потрібно солити 3-4 дня. Обов’язково зливайте рідину з лотка по мірі її утворення, і тоді скумбрія сухого засолу вас порадує своїм ніжним смаком.
Скумбрія солона в розсолі
При солінні скумбрії в розсолі можна вже проявити фантазію, і використовувати різні спеції і прийоми, для поліпшення смаку. Хоча, скумбрія не особливо потребує якихось поліпшень, і доповнень. І все ж, щоб порадувати не тільки свій шлунок а й очі, можна зробити скумбрію як копчену. На смак це буде солона скумбрія, але виглядати – як скумбрія холодного копчення. Що для цього потрібно?
Для засолювання 4 рибин потрібно:
- 1.5 л. води;
- 150 гр. солі;
- 60 гр. цукру;
- пару жмень цибулиння, або 6 пакетиків чорного чаю.
- спеції: гвоздика, лавр, перець горошком.
В цьому випадку, хвіст у риби обрізати не треба. Відріжте лише голову і видаліть нутрощі.
Прокип’ятіть декілька хвилин лушпиння цибулі, додайте у воду сіль, цукор і спеції. Довго варити лушпиння не потрібно, і досить 10 хвилин кипіння. Після цього, накрийте каструлю кришкою, і приберіть її з плити. Потрібно почекати, поки розсіл охолоне і настоїться.
Коли розсіл охолоне, процідіть його через сито.
Візьміть трилітровий бутель, і опустіть в нього рибу хвостами в верх. Залийте рибу розсолом, і приберіть бутель в холодильник.
Ціла скумбрія засолюється 3-4 дні, але результат того вартий. На четвертий день витягніть скумбрію з банки, і підвісьте її на ніч за хвіст над раковиною.
Розсіл повинен стекти, і риба трохи підсохнути. Перед подачею на стіл, змастіть шкіру риби рослинним маслом, і ніхто не відрізнить солону скумбрію від копченої.
Швидкий спосіб засолювання скумбрії
Якщо 3-4 дня засолювання вам здаються занадто довгим способом, можна прискорити цей процес.
Наріжте скумбрію на шматочки, і залийте їх розсолом, виходячи зі співвідношення:
- на 1 л води – 100 гр. солі
Не забирайте рибу в холодильник, і залиште її при кімнатній температурі засолюватись на 12 годин.
Скоротити процес засолювання до 6 годин можна, якщо додати на цю ж кількість води 1 ст. ложку оцту.
Дивіться відео – скумбрія як копчена в цибулинні по домашньому: