Сало з прошарком це вже делікатесний продукт і від способу його соління багато в чому залежить смак. Навіть самий смачний і недешевий шматок сала з прошарком можна зіпсувати, якщо його неправильно засолити, або зберігати. Зазвичай, сало з прошарком – це частина з очеревини. Шкурка на такому салі досить тонка і ніжна. Її можна їсти і в свіжому вигляді, лише трохи присоливши. Для більш тривалого зберігання на зиму сало, все ж таки, необхідно засолити.
Інгредієнти: Сало, Сіль, Спеції
Сухий посол сала з прошарком
Свіже сало слід гарненько поскоблить гострим ножем, якщо воно має забруднення. Мити сало перед сухою засолкою не можна ні в якому разі.
Наріжте сало на смужки, і гарненько обваляйте їх в суміші солі і перцю. Перець можна брати будь-який, який вам більше подобається. Загорніть сало в пергаментний папір, зверху оберніть харчовою плівкою і покладіть в холодильник на тиждень.
Через тиждень сало слід дістати і розкласти по трилітрових бутлях, знову обвалявши кожен шматочок в суміші перців і солі. Закрийте банки кришками і приберіть їх в льох чи холодильник.
Чому не варто відразу засолюють сало з прошарком в банках? Свіже сало містить в собі воду і при засолюванні ця вода починає виходити з сала, накопичуючись на дні банки. Якщо її не зливати щодня, вода протухне, а разом з нею і сало. Раніше сало засолювали в дерев’яних ящиках, які вбирали зайву воду, і сало зберігалося місяцями. У скляних банках воді нікуди подітися, тому і потрібно перед закладкою на зиму робити подвійний посол.
Сало з прошарком відварене в розсолі
Якщо сало дуже товсте і свинка була не молода, при сухому засолюванні воно буде занадто жорстким. Це можна виправити і приготувати ніжне сало з прошарком в розсолі.
Наріжте сало на шматки (не дуже дрібні), і приготуйте розсіл:
- на 1 л води – 100 гр солі;
- 1 пакетик приправи хмелі-сунелі або іншої за смаком.
Насипте сіль і приправу в каструлю, складіть в неї сало і залийте водою. Поставте каструлю на вогонь і доведіть до кипіння. Варіть сало 20-30 хвилин, після чого, вимкніть вогонь під каструлею, накрийте її щільною кришкою і залиште сало в розсолі на добу.
Після вистоювання, витягніть сало, трохи обсушіть на рушникові і загорніть кожен шматочок у відріз марлевої або лляної тканини. Можна для цього використати і пергаментний папір. При бажанні, можна перед загортанням додати свіжих спецій.
Складіть пакунки з салом в холодильник і вже через тиждень сало стабілізується. Саме тепер його вже можна буде пробувати.
Сало з прошарком неймовірно смачне і заради цього можна трохи попрацювати. Дивіться у відео, як солити сало з прошарком смачно та правильно: