Як солити помідори черрі на зиму

Черрі – сорт дрібних помідорів, які дуже зручно заготовлювати на зиму. В силу свого розміру вони дуже компактно вкладаються в банку і взимку ви отримуєте маленькі смачні помідори, які чудово доповнять любі страви. Варіантів, як засолити черрі на зиму є безліч. 

Черрі солять в пакетах, у відрах, або діжках. Розглянемо універсальний рецепт, як солити помідори черрі в банках.

Цей спосіб хороший своєю компактністю. Черрі можна солити в літрових, або півлітрових баночках і зберігати їх всю зиму, не побоюючись, що вони прокиснути. Цей спосіб – щось середнє між маринуванням і засолкою, але на відміну від маринування, при засолюванні оцет і цукор не потрібні.

Для засолювання черрі потрібні лише сіль і спеції. Зі спецій потрібно звернути увагу на листя хрону, листя чорної смородини, базилік, лавровий лист ну і, зрозуміло, не можна обійтися без часнику, гвоздики і перцю горошком. Звичайно, спеції підбираються індивідуально, за смаком. Сіль беремо із розрахунку:

  • на 1 л води – 60 гр солі.

Вимийте баночки миючим засобом і гарненько промийте їх. Стерилізувати банки не потрібно – в даному рецепті це абсолютно зайве.

Вимийте черрі в прохолодній воді і проколіть кожен помідор зубочисткою або шпилькою в районі кріплення плодоніжки.

Розкладіть спеції по банках і покладіть зверху помідори. Зверніть увагу, що їх не трамбують, щоб ніжні черрі не тріснули. Просто час від часу трусить банку і помідорчики вляжуться самі.

На початку рецепту ми говорили, що цей спосіб дещо схожий з маринуванням, і тепер прийшов час висвітлити цей момент.

Закип’ятіть в каструлі воду і залийте окропом баночки з черрі до самого верху. Прикрийте банки кришками і почекайте коли вони охолонуть.

Коли банки можна брати голими руками – злийте воду з банок назад в каструлю і додайте сіль, виходячи з обсягу води. Підігрійте розсіл, щоб сіль повністю розчинилася і остудіть його. Для засолювання помідори треба заливати прохолодним розсолом.

Тепер можна прибрати банки в прохолодне місце, щоб черрі засолювалися. Через 3-4 дні розсіл помутніє, а це значить, що процес засолювання почався. Дайте помідорів ще дня 2-3 постояти і продовжимо процес засолювання. В принципі, солені черрі вже готові і їх можна подавати на стіл, але якщо мова йде про зимове зберігання, розсіл потрібно перекип’ятити, щоб помідори не перекисли.

Злийте розсіл з банок в каструлю, закип’ятіть його і дайте йому покипіти 2-3 хвилини. Потім, остудіть розсіл, залийте в банки і тепер вже можна закрити їх кришками та відправити до комори. При такій обробці маленькі помідори не перекиснуть, будуть мати смак, як ніби їх щойно засолили.

Дивіться відео-рецепт, як солити черрі на зиму правильно: