Всього існує близько 40 різновидів підберезовиків. Назв цей гриб теж має декілька: підберезовик, підберезник, березник, березовик, бабка темна, козарик. Відрізняються гриби в основному кольором капелюшка, але смак у них незмінно чудовий. Рецептів заготовки підберезовиків маса і засолювання – це один з найсмачніших способів зберегти гриби на зиму. Зазвичай, підберезники мають досить великий розмір. Вони чудово виглядають на фото, але при солінні або маринуванні цією красою потрібно пожертвувати.
Інгредієнти: Підберезники, Сіль, Спеції
Вимийте гриби і поріжте їх на кілька частин. Особливу увагу приділіть ніжці гриба. Вона смачна, але досить жорстка і різати її потрібно трохи дрібніше, ніж капелюшки. Деякі господині вважають за краще заготовлювати капелюшки і ніжки окремо, але це вже, кому як до вподоби.
Для засолювання 1 кг підберезовиків потрібно:
- лавровий лист – 2-3 шт.;
- перець горошком – 5-10 шт.;
- гвоздика – 3-5 бутончиків;
- сіль – 100 гр (загальна кількість).
Зі спеціями потрібно бути обережними. Занадто багато лаврового листа дадуть гіркоту грибам, а гвоздика переб’є аромат.
Закип’ятіть в каструлі воду і підсоліть її трохи. Візьміть столову ложку солі з тих 100 грамів, що ви приготували для засолювання. Відразу ж додайте в каструлю спеції.
Опустіть в окріп гриби і після закипання зніміть піну. Дайте грибам покипіти 10 хвилин, після чого, воду потрібно злити і відкинути підберезники на друшляк.
Приготуйте банки для засолювання: обдайте їх зсередини окропом і так само поступіть з пластмасовими кришками.
Гриби охолоджувати не потрібно і, як тільки банки будуть готові, а ви зможете брати гриби руками, розкладіть підберезники по банкам, пересипаючи їх сіллю, що залишилася. Але не докладайте гриби до самого верху банки, а тільки «по плечики».
Заливати гриби розсолом не потрібно, це так званий «гарячий сухий посол». Закрийте банки пластиковими кришками і приберіть в темне прохолодне місце.
Приблизно через два тижні вже можна знімати пробу, наскільки рецепт солоних підберезовиків вам підходить, і, якщо грибна пора ще не закінчилася, засоліть ще пару баночок.
Дивіться відео, як солити підберезники на зиму смачно та правильно: