Як солити папороть на зиму – простий спосіб засолювання

В азіатських країнах традиційною стравою вважається маринований бамбук. Але, у нас бамбук не росте, натомість, є папороть, який нітрохи не поступається бамбуку в поживності і за смаком. Це високо оцінили японські кулінари і солона папороть впевнено зайняла своє почесне місце в японській кухні.

Більшою мірою успішність засолювання папороті залежить від часу збору паростків. Папороть збирають пізньою весни, в період цвітіння конвалій. В цей час паростки досягають свого максимального розміру, але листочки ще не розгорнулися.

Зверніть увагу, що сирий папороть вживати в їжу категорично не можна, бо він містить токсини, які зникають тільки при тепловій обробці або засолюванні.

Розглянемо простий спосіб засолювання папороті на зиму. Взагалі, при цьому способі папороть виходить дуже солоною і без проблем може зберігатися і два роки, що дуже важливо при відсутності інших овочів, або весняного неврожаю папороті.

Починають засолювання папороті відразу ж, щойно її зрізали. Якщо паростки зів’януть, їх доведеться викинути, бо нічого доброго з них вже не вийде.

Переберіть зібрані паростки, вимийте і очистіть низ ніжки від лусочок. Зв’яжіть папороть невеликими букетиками за допомогою гумок або ниток. Це не обов’язково, але так буде зручніше при подальшій роботі по засолюванні.

Далі, слід укласти «букетики» в ємність для засолювання і пересипати сіллю. Тут все просто:

  • на 1 кг папороті потрібно 0,5 кг солі.

Папороть укладають пошарово, пересипаючи сіллю, і щільно утрамбовують.

Коли весь зібраний матеріал укладений, слід перенести ємність з солінням в льох або прохолодну комору. Пошукайте дерев’яний кружок діаметром трохи меншим за ємність для засолювання, покладіть його на папороть і зверху поставте гніт.

Перший етап засолювання триватиме три тижні, після чого, настає другий етап.

За три тижні обсяг зеленої маси зменшитися вдвічі і утвориться сік. Цей сік містить токсини і його слід вилити.

Перекладіть «букетики» папороті в іншу ємність і приготуйте розсіл:

  • на 10 л води – 1 кг солі.

Воду можна не кип’ятити, а лише нагріти, щоб сіль швидше розчинилася.

Залийте папороть розсолом і знову поставте його під гніт на два тижні.

Щоб папороть зберігалась довго, потрібно їй знову змінити розсіл. Цього разу приготуйте більш міцний, виходячи з параметрів:

  • на 10 л води – 2 кг солі.

Через 20 днів папороть можна розкласти по банках і зберігати в холодильнику або в коморі, якщо температура в ній не перевищує +18 градусів.

Як солити папороть в домашніх умовах правильно дивіться у відео: