Як солити оселедець по-домашньому

Купівля готового оселедця – це вже давно стало лотереєю. Немає жодної людини, яка хоч раз, але не розчарувалася в покупці. То оселедець виявляється сухий і пересолений, то з кров’ю. А якщо його купували для святкового столу, то і настрій зі святкового, стане таким же сумним, як і куплений оселедець.

Всього цього можна уникнути (а заодно і заощадити), якщо засолити оселедець самостійно. На смак риби впливає як свіжість риби, так і її стать. На око визначити це складно, але дивіться за розмірами. Самці більш жирні і великі. У засоленому вигляді це дуже ніжне м’ясо, але багатьом не подобаються молочко. Оселедець з ікрою не такий жирний, адже самочка всі сили віддала на ікру, і м’ясо самочок більш сухе, темне і щільне.

Для бутербродів, краще брати самців, але в салати, на кшталт «оселедця під шубою», згодяться і самки. У будь-якому випадку, дивіться, щоб оселедці були з головами, і цілою шкіркою. Пошкодження на шкірі говорять про не дуже дбайливе зберігання, і можливе розморожуванням.

Прийшовши додому, покладіть рибу в миску, і дочекайтеся, поки вона розтане сама. Можна не чекати повного відтавання, і тим часом приготувати розсіл. Якщо на кухні тепло, оселедець розтане дуже швидко.

Для засолювання двох оселедців досить 1 літра води. На цю кількість води потрібно:

  • 50 гр. солі;
  • 30 гр. цукру;
  • спеції.

Традиційно в розсіл додають перець горошком, гвоздику, лаврушки, насіння гірчиці, кмину і т.д. Тут вже справа смаку, і єдина вимога при посолі оселедця є до солі. Ніякої екстра, або йодованої солі. Потрібна тільки кам’яна, грубого помелу. Інші види солі погано позначаються на смаку, і якості посолу риби.

Закип’ятіть розсіл зі спеціями, і остудіть. Вимийте оселедець під проточною водою, і покладіть в глибоку ємність. Потрошити оселедець не потрібно, як і обрізати голову. Деякі лякають гіркотою від зябер, але це не більше ніж міф. Зябра НЕ гірчать, якщо вони не розчавлені і не пошкоджені.

Залийте оселедець розсолом, щоб риба зникла під ним повністю. Якщо розсолу не вистачило, приготуйте ще трохи, і прикрийте ємність кришкою.

Солити оселедець потрібно 48 годин в прохолодному місці. Але якщо ви опускали в розсіл ще не повністю відталу рибу, залиште її ще години на три при кімнатній температурі.

Через дві доби, ваш оселедець буде готовий, і можна знімати пробу. Не забудьте тільки присипати рибку цибулею, і скропити ароматним рослинним маслом.

При домашньому посолі оселедця, ви ніколи не будете розчаровані його смаком.

Дивіться на відео, як солити оселедець по ГОСТу: