Як солити огірки з оцтом в банках – рецепт заготовки

Солоні огірки люблять всі. Їх додають в салати, в розсольники, або просто хрумкають, насолоджуючись пряною гостротою. Але щоб це був дійсно приємний смак, огірочки потрібно засолити правильно.

Засолка огірків справа відповідальна. Багато що залежить від спецій, які ви використовуєте для засолювання.

Для аромату до огірків потрібно додати кріп і лавровий лист. Часник, хрін і перець виступають як антисептики, і одночасно надають гостроти. Для твердості плодів, потрібно додати при засолюванні листя вишні, смородини, або дуба. Нерідко при засолюванні додають оцет, і це вже вважається маринуванням.

Як засолити огірки з оцтом в банці, щоб вони були хрусткими і смачними, розглянемо основні правила.

Огірки повинні бути свіжими, і приблизно однакового розміру. Чим дрібніше огірки, тим краще. Перед засолкою, огірки потрібно замочити в холодній воді на 4-6 годин. Якщо їх зірвали не сьогодні, вони напевно вже підівяли. Без мікроскопа ці зміни не побачити, але шкірка на огірках вже стала щільнішою, і вона не пропустить сіль всередину плода. Після вимочування, шкірка розправиться, і огірки просоляться більш рівномірно. У них не буде пустот, і вони порадують вас своїм хрустом.

Приготуйте літрові банки, і спеції. Розкладіть огірки по банкам, як можна щільніше, заповнюючи порожнечі листям і спеціями. Адже ви хочете отримати огірки, а не просто розсіл в банках?

Приготуйте розсіл. На 1 л. води додайте:

  • 100 гр. солі;
  • 100 гр. цукру;

Кип’ятіть розсіл на слабкому вогні, поки цукор з сіллю повністю розчиняться. Додайте 1 ст. л. оцту, і відразу ж заливайте огірки. Лийте розсіл потихеньку, щоб банки не лопнули від різкого перепаду температури.

Розсіл потрібно доливати майже до самого верху, не доходячи 1-2 см до верху банки. Після цього, накрийте банку металевою кришкою, і відправте огірки пастеризуватись на 10 хвилин. Пастеризація не обов’язкова, але бажана, якщо у вас немає холодного льоху для зберігання огірків. Після пастеризації, потрібно закатати кришки закаточною машинкою, і укутати  банки товстим покривалом.

Зберігати такі огірки можна і в кухонній шафці, але подалі від батареї. Оцет, звичайно, охоронить їх від закисання, але він не всемогутній. Якщо температура підніметься більше, ніж +18 градусів, огірки можуть забродити.

Дивіться на відео, як солити огірки з оцтом в банках на зиму: