Як солити огірки в літрових банках, щоб вони були смачними і хрусткими

Солоні огірки – це універсальна закуска практично до будь-якого гарніру. Гострі, хрусткі огірочки не менш смачні, ніж мариновані, а готувати їх можна майже конвеєрним способом. Тут не потрібна ні стерилізація, ні пастеризація, та й зберігання солоних огірків не вимагає особливих умов.

Зручніше солити огірки в літрових банках. Хоча певних умов все ж потрібно дотримуватися. Після відкривання банки, бажано вжити їх протягом тижня, інакше вони можуть почати бродити вдруге, і можуть перебродити.

Для засолювання потрібні молоді огірочки, приблизно однакового розміру. Вимийте їх, і обріжте «попки» з двох сторін. Багато хто думає, що «попки» обрізають, щоб огірки не гірчили, але не всі огірки гірчать. Цей присмак з’являється, якщо огірки погано поливали, і літо було дуже спекотним. При нормальному поливі, огірки можна з’їдати до самого хвостика. Справа в тому, що при засолюванні огірків, шкірка огірочка стає занадто щільною, і сіль не може проникнути всередину. Огірок починає бродити всередині сам по собі, без солі, і від цього огірки «здуваються». Напевно вам траплялися такі солоні огірки, які всередині практично порожні? Якщо ви відріжете «попки», у вас ніколи не буде порожніх огірків.

Для засолювання огірків в банках потрібні тільки огірки, вода, сіль і зелень.

Особливо важливо використовувати правильну зелень для засолювання. Адже ви хочете хрусткі огірки? Хрускіт засолених плодів забезпечують листя дуба і вишні.

Від бактерій огірки захищають часник і листя хрону. Ну а кріп і перець горошком, додають той самий пряно-гострий смак і аромат солоних огірків.

Вимийте банки, і покладіть на дно листя хрону, вишні та дуба. Розріжте часник на дрібні шматочки, і покладіть їх на листя. Покладіть в банку огірочки, як можна щільніше. Зверху огірки накрийте ще одним листком хрону.

Тепер можна приготувати розсіл. Розведіть в прохолодній воді сіль в пропорції:

  • 3 ст. л. солі на 1 л. води.

Залийте огірки розсолом, до самого верху банки. Поставте банку в тарілку, щоб розсіл, який почне бродити і виливатися з банки, не залив вам стіл. Накрийте банку кришкою, і приберіть її в темне і не дуже прохолодне місце.

Для засолювання огірків, бродіння повинне відбуватися не менше трьох днів. Після цього, огірки вважаються готовими, і їх можна пробувати.

Інші банки потрібно закрити пластмасовими кришками і прибрати в прохолодне місце, де процес бродіння зупиниться. Постарайтеся виключити перепади температури, так як друге бродіння огірки можуть не перенести і прокиснути.

Дивіться відео, як солити огірки в банках, щоб вони вийшли смачними і хрусткими як з бочки: