Нерка (червоний лосось, або срібна форель) вважається однією з найсмачніших риб сімейства лососевих. Сплутати її з іншою рибою складно, так як через особливості раціону нерки, її м’ясо має інтенсивно червоний колір, з тоненькими прожилками жиру. Завдяки цьому жиру, м’ясо нерки залишається неймовірно ніжним і в солоному вигляді, і в копченому.
Інгредієнти: Нерки, Сіль, Спеції, Цукор
Малосольна нерка готується досить швидко, і готовий продукт можна використовувати в рибних салатах, або, як самостійну закуску. Готова солона нерка іноді не відповідає нашим очікуванням – все через консерванти, якими напихають рибу на заводах. Найкраще купувати заморожену нерку і засолювати її самостійно. При засолюванні нерки можна використовувати два способи: сухий, і в розсолі.
Засолка нерки в розсолі
Вибирайте нерку без голови, заморожену шоковим методом. Це гарантія того, що всі паразити вимруть, і риба буде цілком безпечною.
При розморожуванні не форсуйте процес, і нерки повинні відтанути самі. Примусове розморожування може зіпсувати ніжне м’ясо, і ви отримаєте солону червону «кашу», мало придатну для їжі.
Розпоровши черевце, вийміть молочко, або ікру, якщо вони є, їх також можна засолити окремо.
Ножицями видаліть хвіст, плавники і зробіть розріз по всій лінії спини, щоб отримати дві половинки.
Видаліть хребет з кістками, і розріжте кожну половинку на 2-3 частини. Середній розмір нерки рідко перевищує 3 кг, але розрізають її для зручності укладання в ємність для соління, і прискорення процесу засолювання.
Для засолювання приготуйте пластикову, або скляну тару. Від металевих каструль краще відмовитися, щоб не пішов процес окислення, від якого жирна риба дещо гірчить.
Приготуйте розсіл:
- 2 кг нерки;
- 2 л. води;
- 6-8 ст. л. солі;
- спеції: за бажанням.
Закип’ятіть воду і розведіть в ній сіль. Остудіть розсіл до ледь теплого, і залийте ним нерку. Не збовтуйте розсіл. Сіль не завжди буває добре очищеною, і на дні можуть залишатися камінці, нехай вони там і залишаються.
Розсіл повинен повністю покрити рибу, і якщо його не вистачає, приготуйте ще. Накрийте рибу тарілкою, щоб вона не спливала, і залиште рибу просолюватись на 3-4 години при кімнатній температурі.
Для малосольної нерки цього часу вистачить. Злийте розсіл, викладіть шматочки нерки на решітку і обсушіть їх. Нерка вже просолилася, але їй потрібно стабілізуватися. Складіть обсушені шматочки риби в скляну банку, або пластиковий контейнер і залийте її рослинним маслом.
Закрийте контейнер кришкою і приберіть його на ніч в холодильник. Вранці ви зможете спробувати фантастично смачну рибу.
Сухий посол нерки
При такому засолі м’ясо нерки стає більш щільним, і робити з нього нарізку зручніше.
Очистіть і філіруйте нерку, як і в першому рецепті, але не нарізайте на шматочки. Приготуйте суміш для засолювання:
- 1 кг нерки;
- 3 ст. л. солі;
- 1 ст. л. цукру;
- чорний перець: за смаком, і за бажанням.
Змішайте цукор, сіль, перець, і пересипте цією сумішшю рибу. Складіть обидва філе разом, і упакуйте їх в харчову плівку. Перевірте, щоб ніде не підтікало, і приберіть рибу в холодильник.
Через добу можна розгортати нерку, і робити нарізку на святковий стіл.
Як приготувати малосольну нерку в домашніх умовах, дивіться на відео: