Як солити морські бички для в’ялення

Чорноморський і азовський бичок не є делікатесом, але скоріше через доступність, ніж через смакові якості або користь. Це морська риба і вона має ті ж властивості, що і більш дорогі її побратими по морю. Найчастіше бичка смажать або сушать. Сушені бички продаються цілими оберемками на ринках і вздовж доріг та дуже притягують багатьох туристів. Звичайно ж, можна купити і готових сушених бичків, але краще приготувати їх самостійно. Так ви будете впевнені і в чистоті риби, і в якості посола та сушіння.

Перед сушінням рибу необхідно засолити. Того, що вона живе в солоній воді мало для того, щоб надати м’ясу потрібний смак. Та й солять рибу не тільки для смаку. Сіль – це консервант, який витягує з м’яса зайву воду і запобігає псуванню продукту.

Солити потрібно тільки свіжовиловлених бичків. Якщо вони вже тиждень лежали на прилавку або в холодильнику – від такої риби толку не буде. Стара риба може протухнути ще в процесі засолювання і зіпсує, навіть, свіжий улов, якщо вони соляться в одному посуді.

Чи потрібно потрошити бичків перед засолкою? Якщо це дрібні бички, то не обов’язково. Потрошать великих особин. Це прискорює засолювання і сушку. Потрошені бички сохнуть швидше і більш рівномірно, да і їсти їх потім приємніше.

Найчастіше перед валянням бичків використовують сухий посол, а для копченням – тузлук.

Вимитих і (якщо треба) випотрошених бичків складають у відро і пересипають сіллю. Сиплять сіль, зазвичай, «на око», але, якщо така мірка вам не підходить, можна розрахувати і по-іншому:

  • на 1 кг риби – 100 гр солі.

Після того, як відро буде наповнене, прикрийте рибу перевернутої тарілкою і поставте зверху гніт. Приберіть відро з рибою в прохолодне місце. Бички швидко просолюється і на засолювання їм потрібна одна доба. Після засолювання дрібну рибку потрібно промити від солі і залишити на 1-2 години відмокати в прохолодній воді.

Сохнуть бички так само швидко, як і просолюється. На сушку добре просолених бичків, при сприятливій погоді, йде 1-2 дні.

Солити і сушити бичків можна прямо під час відпочинку і потім привезти додому повну валізу таких власноруч зроблених «сувенірів» під пиво.

Як солити і сушити бичків правильно дивіться у відео: