Мойва має досить широке поширення в світі, і способів її приготування маса. Свіжоморожена мойва є в будь-якому рибному магазині і краще солити мойву самостійно, ніж купувати готову. До якості обробки, як правило, претензій немає, вся справа в зберіганні риби. Солона мойва не та риба, яку варто зберігати довго.
Інгредієнти: Мойва, Сіль, Спеції
Якби лікарі могли, вони б назвали мойву ліками від багатьох хвороб. Адже за кількістю вітамінів А, В, D, селену, йоду, фосфору, калію, та ін., Мойва значно перевершує своїх океанських родичів. Це унікальне поєднання, коли смачна їжа, стає неймовірно корисною. Зрозуміло, при термічній обробці частина цих корисних речовин йде, і тому, корисніше їсти солону мойву. Розглянемо, як засолити свіжоморожену мойву, щоб вона не втратила своїх корисних якостей.
Перед засолкою, мойву потрібно розморозити. Бажано, щоб вона відтавала своїм ходом, але можна трохи прискорити цей процес. Покладіть брикет мойви в таз, або каструлю, і залийте рибу прохолодною водою з-під крана. Хвилин через 10 злийте воду, і знову залийте рибу водою кімнатної температури.
Після того, як риба відтанула, знайдіть підходящу ємність для засолювання. Металевий посуд категорично не підходить, через реакцію, в яку вступає риб’ячий жир і метали. Риба може гірчити, і це не перебити ні якими спеціями.
Мойву зазвичай засолюють в розсолі. Це швидкий спосіб, і найбільш підходящий для цієї рибки. Деякі рекомендують чистити нутрощі і видаляти голову мойви. Можливо цей спосіб хороший, якщо ви засолюєте 100 гр., Але це дуже трудомістка і безглузда робота, якщо її багато. Голови і тельбухи ніяк не змінюють смак мойви під час засолювання.
Приготуйте набір спецій для засолювання. Можна використовувати готові набори, або зібрати свій букет, в залежності від ваших уподобань.
На 1 кг мойви потрібно:
- 1 л. води;
- 100 гр. солі.
- спеції: по-смаку і за бажанням.
Закип’ятіть в каструльці воду з сіллю і спеціями, і вимикайте відразу ж, після закипання. Накрийте каструльку кришкою, і дайте спеціям настоятися. Коли розсіл охолоне до кімнатної температури, залийте ним мойву, прикрийте ємність кришкою, і залиште мойву засолюватись на добу, в прохолодному місці.
За цей час риба просолиться, і її можна подавати на стіл, або, залишити на потім. Якщо вам потрібно зберегти рибу, злийте розсіл, і перекладіть солону мойву в скляні баночки, перекладаючи її пошарово нарізаними кільцями цибулі, і скибочками лимона. Коли укладете останню рибку, залийте її рослинним маслом, струсіть банку, і знову долийте масло. Солона мойва може зберігатися в такому вигляді до місяця, але ж більше і не треба 😉
Мойва доступна в магазинах в будь-який час року і не має сенсу набирати її про запас і засолювати мойву на зиму. Краще солити мойву в міру потреби і завжди мати рибку свіжого посолу.
Дивіться на відео, як просто і швидко засолити мойву: