Як солити м’ясо для копчення – сухий посол на зиму

З появою мініатюрних домашніх коптілок, у кожної господині з’явилася можливість коптити м’ясо на власній кухні, хоч кожен день. Але, щоб копчене м’ясо було смачним, його потрібно правильно приготувати. Можна для засолювання використовувати сухий посол або солити м’ясо у міцному сольовому розчині. Про те, як засолити м’ясо для копчення у сухий спосіб правильно та смачно ми зараз і поговоримо.

Сухий посол передбачає копчення для тривалого зберігання. М’ясо виходить дуже щільним і сухим. Цей спосіб використовують, якщо немає холодильника і тривале зберігання м’яса при низькій температурі є неможливим.

Для сухого засолу вибирають не жирне м’ясо. З прожилками сала м’ясо буде ніжнішим, але, на жаль, довго воно зберігатися не буде.

Вимийте м’ясо і обсушіть його серветками. Наріжте на шматки потрібного розміру, які ви будете закладати в каганець. Великі шматки робити не варто, вони будуть занадто довго засолюватися і дуже довго коптиться. В крайньому випадку, гострої виделкою проткніть м’ясо в самих товстих місцях.

Зручно солити м’ясо в пластикових судочках. Вони не окислюються і кришка у них закривається досить щільно. Насипте на дно судочка жменю крупної солі. Потім, обваляйте з усіх боків кожен шматочок в суміші солі і чорного меленого перцю. При бажанні, можна додати готові набори сухих спецій для м’яса або складіть свій набір. Не шкодуйте солі, вона охороняє м’ясо від бактерій.

Укладайте м’ясо щільно, засипаючи проміжки сіллю. Коли ви укладете останній шматочок, накрийте судочек кришкою і поставте його на нижню полицю холодильника. Час засолювання залежить від якості м’яса і розмірів шматочків. Щодня перевіряйте м’ясо. Утворену на дні воду потрібно зливати, і перевертати шматочки. Принюхуйтеся, перевіряючи чи м’ясо не зіпсувалося. Це може трапиться, якщо ви додали замало солі і багато спецій.

Орієнтовні час, скільки треба солити м’ясо:

  • куряче філе солять від 1 доби до трьох;
  • свинину яловичину – від 3 до 7 діб;
  • баранину – від 2 до 3 тижнів.

Засолка м’яса справа відповідальна і саме на етапі підготовки м’яса формується смак, який буде мати готове копчене м’ясо. Але не варто лякатися. Дивіться відео, як засолити м’ясо для копчення в коптильні і готуйте із задоволенням: