Як солити лисички на зиму – два способи

Скільки на світі грибників, стільки існує і способів засолювання грибів. Лисички вважаються королями серед грибів. Вони мають ніжний горіховий присмак, тримають форму і зберігають колір, навіть, після термічної обробки. Лисички рідко маринують, хоча і це можливо. Але солоні лисички дивовижно смачні та універсальні. Їх можна подавати як салат, смажити з ними картоплю або додавати в перші страви.

А ви знали, що шкідники, на кшталт черв’ячків і цвілі обходять лисички стороною? А ще, ці гриби мають яскраво виражені лікувальні властивості. За старих часів лисички солили, щоб позбавлятися від кишкових паразитів. Зараз для лікування глистів є безліч аптечних препаратів і лисички солять просто тому, що це шалено смачно.

Для засолювання годяться дрібні або середніх розмірів грибочки. Вони добре виглядають і не розповзаються при засолюванні. Якщо ж гриби у вас трохи більше середнього розміру, позбудьтеся від ніжок. Для засолювання залишайте лише капелюшки. Ніжки можна заморозити, як звичайні гриби, і взимку додавати їх до супу.

Переберіть гриби і очистіть їх від лісового сміття. Потім, перекладіть їх в глибокий таз і залийте холодною водою з додаванням лимонної кислоти і солі.

На 5 л води потрібно:

  • 2 ст. л. солі;
  • 0,5 ч. л. лимонної кислоти.

Вимочуйте гриби протягом 2 годин. Це потрібно для того, щоб з лисичок вийшла гіркота і вони очистилися від піску і пилу.

Далі, слід вибрати спосіб засолювання. Існує гарячий та холодний і у кожного є свої шанувальники.

Холодний спосіб засолювання лисичок

Складіть вимочені лисички в друшляк і облийте їх окропом. Якщо вам зручніше, можна бланшувати гриби. Тобто, закип’ятіть у великій каструлі воду і опускайте друшляк з грибами в неї на 1-2 хвилини. Потім, треба витрусити гриби в таз і бланшувати наступну порцію.

Коли з бланшуванням буде покінчено, можна зайнятися безпосередньо засолкою.

Підготуйте спеції. Для засолювання грибів потрібні:

  • часник;
  • парасольки кропу;
  • лавровий лист;
  • гвоздика;
  • перець горошком.

Засолюють гриби, зазвичай, в емальованих каструлях. Часник очистіть, і наріжте кубиками, слайсами, смужками – як вам завгодно.

На дно каструлі покладіть парасольки кропу і розподіліть тонким шаром гриби по всьому дну. Присипте зверху лисички великою не йодованою сіллю, часником і іншими спеціями.

Потім, знову викладіть шар грибів і знову шар солі зі спеціями.

Забагато солі не треба класти. Пам’ятайте, що, гриби вбирають сіль, як губка. Для засолювання 1 кг грибів досить 50 гр солі.

Після укладання останнього шару грибів і солі зі спеціями, накрийте лисички перевернутої плоскою тарілкою, поставте на неї гніт і приберіть каструлю в прохолодне місце на три тижні. За цей час гриби пустять сік і будуть просолюватися у власному соку.

Одного місяцю засолювання вистачить для лисичок. Тепер, можна перекласти гриби в стерильні банки (разом з соком) і закрити капроновими кришками. Якщо власного соку в грибах мало, долийте до верху рослинною олією.

Гарячий спосіб засолювання

У багатьох людей є свої упередження і звички. Їсти сирі, хоч і засолені гриби їх не змусити ні в яку. Для таких людей існує гарячий спосіб.

Вимочування тут не потрібно. Відразу ж кип’ятимо в каструлі воду і опускаємо в неї гриби. З моменту закипання помічаємо 5 хвилин і весь цей час знімаємо піну шумівкою.

Через 5 хвилин кипіння, зливаємо воду, заливаємо гриби свіжої холодною водою і додаємо спеції, для більш яскравого аромату.

На 3 кг свіжих лисичок:

  • 1,5 л води;
  • 150 гр. солі;

Спеції: часник, нарізаний часточками, душистий перець, лавровий лист, суцвіття кропу, гвоздика.

Коли лисички зі спеціями закиплять, потрібно зменшити вогонь і відварювати гриби від 10 до 30 хвилин, в залежності від розмірів грибочків і ваших уподобань.

Після закінчення часу варіння, розкладіть шумівкою гриби по банках, і залийте їх розсолом.

Після цього, банки потрібно закрити пластиковими кришками і винести на холод, для постійного зберігання. Більше року лисички не зберігаються, але зовсім не через особливостей обробки. Їх з’їдають набагато раніше, ніж цей термін наблизиться.

Дивіться на відео, як солити лисички на зиму правильно: