Як солити лосося сухим способом

Багато господинь на святковий стіл хочуть поставити все найсмачніше. Як правило, це одночасно і найдорожча страва. Солоний лосось – вже давно є делікатесом і бажаною стравою на нашому столі, але ціна його зовсім не радує. Можна трохи заощадити на покупці, і засолити лосось самостійно.

Насправді, економія вийде істотною. А якщо врахувати, що засолювання лосося справа нехитра, це вдвічі приємніше.

Якщо вам пощастило, і ви купили цілу тушку лосося, можна приступати відразу до засолювання. Таку цінну рибу рідко заморожують, а тільки охолоджують. Це гарантія того, що риба свіжа, і її смак вас не розчарує.

Вимийте рибу, видаліть голову і хвіст. Не потрошачи рибу, очистіть її від луски. Зараз вона не заважає, але від впливу солі, луска почне відшаровуватися від шкіри, і прилипати до м’яса. Це не дуже красиво виглядає, та й просто незручно.

Після очищення від луски, знову обполосніть лосося під проточною водою, і покладіть його на дошку. Зробіть дуже глибокий розріз (до самої кістки), по лінії спинки, і розкладіть рибу на дві половини. Тепер можна позбутися від нутрощів, і якщо вам пощастить, знайти пару ястиків з ікрою лосося. Ікру лосося також можна солити самостійно.

Обсушіть рибу паперовими рушниками, і беріться за роботу. Потрібно видалити хребет і всі дрібні кістки. Для засолювання краще використовувати тільки філе, а кістки і голову залишити для юшки.

Деякі радять вирізати плавники, але ж вони дуже смачні в засоленому вигляді. В районі плавників накопичується жир, який не тільки корисний, але і шалено смачний в засоленому вигляді.

Після того, як ви позбулися всіх кісток, займемося приготуванням суміші для засолювання.

На наші прилавки потрапляє лосось вагою 3-4 кг, від цієї ваги ми і будемо виходити.

У глибоку миску покладіть 10 горошин чорного перцю, покришіть 2 лаврові листочки, і додайте 2 ст. л. крупної солі (можна морської). При бажанні, можна трохи приправити паприкою. Зловживати спеціями не варто, так як лосось риба благородна, і її м’ясо смачне саме по собі.

Дерев’яним товкачем роздавіть горошини перцю, і злегка перетріть спеції з сіллю. Суміш для засолювання готова, і можна приступати безпосередньо до процесу засолювання риби.

Покладіть обидва філе шкірою вниз, і гарненько пересипте рибу сіллю зі спеціями. Не бійтеся працювати руками, і трохи примніть сіль пальчиками. Тепер складіть рибу, як книжку, і натріть її сіллю зовні. Якщо риба дуже велика, можна зробити в шкірі кілька надрізів, або проколів.

Загорніть рибу в харчову плівку, покладіть її в тарілку (можливо, буде витікати рідина), і поставте її в холодильник.

Засолюється лосось сухого засолу три доби. Через три дні розгорніть рибу, і злийте рідину. Трохи обсушіть, і тепер її можна нарізати і подавати на стіл.

Щоб зберегти засоленого лосося на кілька днів, потрібно рослинне масло, лимон, і тара, з щільною кришкою.

Розрізаний на невеликі шматочки лосось укладають в ємність, трохи бризкають лимоном і рослинним маслом. У щільно закритій тарі, солоний лосось може зберігатися в холодильнику до двох тижнів.

Дивіться відео, як швидко і смачно засолити червону рибу: