Як солити кижуч – смачні рецепти

Як і більшість лососевих, кижуч (лосось срібний) є цінною і дуже смачною рибою. Найпростіший спосіб використовувати всі цінні смакові якості і корисні речовини – це засолювання кижуча. Солити можна не тільки свіжу рибу, але і після заморозки. Адже це північний мешканець, і на прилавки наших магазинів він надходить в замороженому вигляді, а не охолодженому.

Перш за все, рибу потрібно розморозити. Не прискорюйте процес, чим повільніше кижуч буде відтавати, тим більше шансів, що його смакові якості не зміняться.

Після того, як кижуч повністю розморозився, приступаємо до очищення та оброблення тушки. Видаліть хвіст, голову і нутрощі.

Кижуч буде зручніше їсти, якщо філірувати його, і зняти шкіру. Не всім вдається правильно розібрати рибу, але це не біда. Якщо риба не дуже велика, просто очистіть її від луски, розріжте на невеликі шматочки, для того, щоб риба просолилася швидше.

Кижуч можна солити сухим способом і в розсолі. Розглянемо основні способи засолу кижуча.

Як солити кижуч сухим способом

На 1 кг підготовленого кижуча потрібно:

  • 4 ст. л. солі;
  • 2 ст. л. цукру;
  • сік половинки лимона;
  • спеції за смаком.

Змішайте сіль з цукром, і обваляйте кожен шматочок в цій суміші. Складіть шматочки кижуча в ємність для засолювання, і побризкайте їх лимонним соком. Можна просто укласти пару шматочків лимона на рибу, і прикрити ємність кришкою.

Залиште кижуч засолюватись при кімнатній температурі годин на 2-3, після чого, приберіть ємність в холодильник на 6 годин.

М’ясо кижуча дуже ніжне, і 6-10 годин для засолювання йому цілком достатньо.

Для любителів більш гострого смаку, кижуч можна солити з цибулею.

На 1 кг риби потрібно:

  • 5 ст. л. солі;
  • 2 ст.л. цукру;
  • 3-5 великих головок цибулі;
  • 100 гр. рослинного масла.

Натріть кожен шматочок риби сумішшю солі і цукру. Цибулю наріжте великими кільцями.

Покладіть посоленну рибу упереміш з цибулею в ємність для засолювання, і влийте рослинне масло.

Далі, засолювання йде точно так, як і в першому рецепті.

Засолка кижуча в розсолі

Це найпростіший спосіб засолити кижуча, хоча і більш довгий.

Складіть шматочки кижуча в глибоку ємність, і приготуйте розсіл:

  • 1 л. води;
  • 3 ст. л. солі.

За бажанням, можна додати сухі спеції: сушеного кропу, базиліка, або лаврового листа. Орієнтуйтеся на свій смак, і здоровий глузд.

Кижуч потрібно заливати теплим розсолом, і стежте, щоб він повністю покрив рибу.

Закрийте ємність кришкою, і ледь розсіл охолоне до кімнатної температури, приберіть рибу в холодильник. Кижуч в розсолі готується приблизно дві доби, але це на любителя. Адже кижуч північна риба, і паразитів в ній немає. При бажанні, можна пробувати рибу вже через дві години після засолювання, і не побоюватися за своє здоров’я.

Дивіться на відео, як готувати малосольного кижуча в домашніх умовах, і вибирайте свій рецепт найсмачнішого засолу: