Як солити кільку: сухий посол і засолювання в розсолі

Кільку солять вдома не через економію, а виключно з метою отримати смачну рибу і точно знати, що це свіжа риба. Адже, найчастіше солять морську рибу прямо на судах, де її і виловлюють, і, з моменту засолу до потрапляння до нас на стіл, може пройти не один місяць. Звичайно, зберігати солону кільку можна досить довго і все ж, свіже засолена кілька має більш м’який смак. Та й сам смак можна регулювати під свої вподобання, а не купувати те, що є в асортименті магазину. Кілька рибка дрібна, і на її посол потрібно зовсім небагато часу. Розглянемо два рецепти, як солити свіжоморожену кільку.

Сухий посол

Разморозьте кільку і вимийте її. Складіть рибку в друшляк і дайте стекти воді. В принципі, вода не завадить, але в даному рецепті ми використовуємо сухий посол.

Складіть рибу в глибокий таз або каструлю і засипте її великою кам’яною сіллю.

  • На 1 кг кільки потрібно 100 гр солі.

Перемішайте гарненько кільку з сіллю, розрівняйте, накрийте зверху тарілкою, на яку поставте гніт.

Першу годину кілька повинна постояти при кімнатній температурі, потім, її слід прибрати в холодильник на 24 години.

Після того, як кілька простояла добу в холодильнику, її потрібно промити і розкласти по банках. В принципі, кілька вже готова до вживання, але в якості добавки, слід порізати цибулю кільцями і перемішати її з кількою. Також, в кожну банку слід додати оцет і ароматну рослинну олію.

На 1 літрову банку з кількою:

  • 1 ст. л. оцту;
  • 2 ст. л. рослинної олії.

Таку солену кільку можна їсти не тільки з відвареною картоплею, а й робити з нею рибні бутерброди.

Кілька в розсолі

Як не дивно, але з приготуванням розсолу нерідко виникають проблеми. Начебто і спеції кладуть, але рибка виходить не ароматна, а просто солона. Вся справа в тому, що не можна класти спеції в холодний розсіл. У всіх рецептах пишуть, що розсіл кип’ятити не обов’язково, інакше можна вбити бактерії, які відповідають за бродіння. Все це так, але це стосується лише тих розсолів, які готують для заквашування продукції. При солінні, якщо не кип’ятити розсіл, спеції не зможуть розкритися і віддати свій аромат розсолу. Можна їх потовкти дрібно, але і в цьому випадку, віддача буде дуже слабкою, адже, процес соління кільки дуже швидкий, а на «розпускання» спецій в холодній воді буде потрібно набагато більше часу.

Отже, приготуйте розсіл. На 1 кг кільки потрібно:

  • 1 л. води;
  • 3 ст. л. солі;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 2-3 лаврових листки;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • 5 штук. гвоздики.

Це стандартний набір і його можна змінювати або доповнити кмином, насінням гірчиці, анісом і багатьом іншим спеціями.

Закип’ятіть в каструлі воду і всипте в неї спеції, сіль і цукор. Накрийте розсіл кришкою і приберіть каструлю з плити. Розсіл повинен настоятися гарненько, а заодно і охолонути.

Складіть кільку в ємність, в якій вона буде солитися. Для цього добре підходять відерця з кришками з харчового пластику. Вони компактні і зручні для зберігання продуктів.

Як тільки розсіл охолоне до кімнатної температури, залийте ним кільку, закрийте ємність кришкою і відразу ж можна прибирати заготовку в холодильник.

Час засолювання кільки в розсолі близько 12 години, але зберігатися вона там може до 3 місяців. Звичайно, не варто так довго тримати кільку в розсолі і краще солити її по чуть-чуть, у міру потреби.

Дивіться відео, як швидко засолити кільку та робіть все правильно: