Деякі сорти капусти не відрізняються соковитістю, а зимові сорти і зовсім бувають «дубовими». Використовувати для салатів, або борщів таку капусту неможливо, але її можна заквасити в розсолі. Зазвичай таку капусту заквашують в трилітрових банках, і засолюють у міру необхідності весь рік. Цей вид закваски хороший тим, що при ньому капуста виходить завжди.
Інгредієнти: Капуста, Морква, Сіль, Цукор
Іноді молоді господині засмучуються, коли їх квашена капуста виходить м’якою, «сопливою», або просто псується. Якщо солити капусту в розсолі, про ці неприємності можна забути.
Покришіть капусту, як для звичайного квашення.
На тертці натріть моркву. Можна нарізати соломкою буряк, якщо ви хочете рожеву капусту.
Пам’ятайте, як ви руками переминаєте капусту з сіллю, щоб вона пустила сік? Забудьте про це. Покладіть капусту з морквою в банку, можна пошарово, і трохи утрамбуйте. Сильно ущільнювати не потрібно, просто примніть її.
Тепер потрібно приготувати розсіл. На трилітровий бутель потрібно близько 1.5 літра розсолу, від цієї кількості води і будемо виходити:
- 2 ст. л. цукру;
- 3 ст. л. солі.
Закип’ятіть очищену воду з цукром і сіллю. Можна додати для аромату лавровий лист, насіння кропу, і перець горошком.
Після того, як цукор і сіль розчинилися, розсіл потрібно остудити і процідити. Залийте ледь теплим розсолом капусту, і прикрийте горловину банки тканиною. Гніт класти не потрібно, в розсолі капуста закваситься сама по собі.
Тепер залишилося почекати три дні, поки капуста закваситься. Процес бродіння почнеться вже через пару годин, якщо в приміщенні досить тепло. Це нормально, і стежте лише за тим, щоб розсіл не “втік». Два рази на день проколюйте капусту до самого дня, щоб випустити гази. Зручніше користуватися паличками для суші, вони тонкі, дерев’яні, і не окислюються, як металеві столові прилади. Через три дні капусту можна закривати пластиковою кришкою, і прибирати в холодильник.
Капуста готова, і її можна їсти, як і звичайну квашену капусту.
За цим рецептом добре виходить навіть сама «дерев’яна» капуста. Так що, якщо вам така попалася, не турбуйтеся, а дивіться відео, як квасити капусту в розсолі прямо в банках: