Як солити капусту в розсолі в банці

Деякі сорти капусти не відрізняються соковитістю, а зимові сорти і зовсім бувають «дубовими». Використовувати для салатів, або борщів таку капусту неможливо, але її можна заквасити в розсолі. Зазвичай таку капусту заквашують в трилітрових банках, і засолюють у міру необхідності весь рік. Цей вид закваски хороший тим, що при ньому капуста виходить завжди.

Іноді молоді господині засмучуються, коли їх квашена капуста виходить м’якою, «сопливою», або просто псується. Якщо солити капусту в розсолі, про ці неприємності можна забути.

Покришіть капусту, як для звичайного квашення.

На тертці натріть моркву. Можна нарізати соломкою буряк, якщо ви хочете рожеву капусту.

Пам’ятайте, як ви руками переминаєте капусту з сіллю, щоб вона пустила сік? Забудьте про це. Покладіть капусту з морквою в банку, можна пошарово, і трохи утрамбуйте. Сильно ущільнювати не потрібно, просто примніть її.

Тепер потрібно приготувати розсіл. На трилітровий бутель потрібно близько 1.5 літра розсолу, від цієї кількості води і будемо виходити:

  • 2 ст. л. цукру;
  • 3 ст. л. солі.

Закип’ятіть очищену воду з цукром і сіллю. Можна додати для аромату лавровий лист, насіння кропу, і перець горошком.

Після того, як цукор і сіль розчинилися, розсіл потрібно остудити і процідити. Залийте ледь теплим розсолом капусту, і прикрийте горловину банки тканиною. Гніт класти не потрібно, в розсолі капуста закваситься сама по собі.

Тепер залишилося почекати три дні, поки капуста закваситься. Процес бродіння почнеться вже через пару годин, якщо в приміщенні досить тепло. Це нормально, і стежте лише за тим, щоб розсіл не “втік». Два рази на день проколюйте капусту до самого дня, щоб випустити гази. Зручніше користуватися паличками для суші, вони тонкі, дерев’яні, і не окислюються, як металеві столові прилади. Через три дні капусту можна закривати пластиковою кришкою, і прибирати в холодильник.

Капуста готова, і її можна їсти, як і звичайну квашену капусту.

За цим рецептом добре виходить навіть сама «дерев’яна» капуста. Так що, якщо вам така попалася, не турбуйтеся, а дивіться відео, як квасити капусту в розсолі прямо в банках: