Як солити капусту на зиму в домашніх умовах – правильне засолювання капусти в банці або бочці.

Засолена капуста – це дуже смачна страва, яку можна їсти протягом всієї зими. Вона корисна і може стати одним з основних інгредієнтів для різноманітних салатів. Але щоб капуста вийшла дійсно ідеальна, треба знати, як правильно її солити. Саме про це ми зараз і розповімо.

Отже, як треба правильно солити капусту в домашніх умовах.

капуста

Щоб страва вийшла достатньо смачною та хрумкою, обов’язково треба брати пізні або середні сорти. З качанів знімають верхні листочки, розрізають качан, ділять на 4 частини та дрібно ріжуть.

Так само треба дрібно порізати моркву або потерти її на тертці. Дехто любить додавати до капусти яблука. Вони можуть бути цілими або порізаними. Найкраще для такого рецепту використовувати сорт «антонівка». А щоб страва вийшла не тільки смачною, але і корисною, в неї рекомендують додати солодкий перець і ягоди: брусницю, журавлину. Вони містять вітамін С, який дуже потрібен організму в зимовий період.

Щоб покращити процес закваски, можна поставити поміж порізаною капустою цілі качани. Квасити капусту треба в дерев’яній бочці, але якщо такої нема – можна скористатися звичайною емальованою каструлькою. Але в ній капуста зберігатиметься не так довго, як в дереві.

Посуду треба добре вимити, ошпарити кропом, потім викласти на дно шар листя капусти, зверху на нього капусту, яку перед цим ретельно перетерли з сіллю. В неї додаються ягоди, яблука, перець. Шар капусти має становити десь 5 сантиметрів.

Після цього капусту утрамбовують руками або дерев’яною дощечкою, але не дуже сильно, бо вона вийде надто м’якою. Далі можна викладати новий шар. Діжку необхідно заповнити так, щоб до краю лишилося трохи менше 10-ти сантиметрів. Зверху капусту накривають чистими листочками, чистою льняною тканиною. Потім треба покласти дерев’яний круг, який по діаметру повністю підходить під діжку, та притискають його каменем. Останнє роблять, щоб капуста постійно була в розсолі, інакше вона потемнішає.

Для приготування треба взяти інгредієнти в таких пропорціях:

  • очищена капуста – 10 кг;
  • морква і яблука – по 7-10 штук;
  • сіль – 250 грам;
  • брусниця або журавлина – 1 склянка.

Також можна замінити 1/5 (тобто 5 грам) солі – цукром. Тоді капуста виходить ще смачнішою. До того ж, цукор прискорює процес бродіння.

Найкраще щоб капуста бродила 7-11 днів при температурі +18-20 градусів за Цельсієм. При вищій температурі процес надто пришвидшиться, а при нижчій – сповільниться. Через це капуста стане не такою смачною. Під час бродіння  в капусті утворюються гази, які треба час від часу випускати, протикаючи її палицею. Це роблять щодня. Також капуста поступово буде збільшуватись в об’ємі, розсіл почне виливатися через край, тому його треба вичерпувати, а потім доливати назад, коли процес бродіння припиниться.

Ще необхідно знімати пінку, бо в ній можуть утворюватися бактерії, які шкодять організму.

Коли розсіл стає прозорим і бульбашки більше не утворюються – капуста готова.

Щоб капуста довго зберігалася, треба час від часу витирати камінь, круг і борти чистою тканиною, змоченою в розчині з солі. Так можна уникнути цвітіння.

Правильна засолювання капусти в бочці.

Капусту, яка зберігається, не треба промивати або лишати без розсолу.

За цим же рецептом можна заквасити капусту в скляній банці. Вона буде готова через три дні. Як тільки процес бродіння закінчиться – капусту треба зразу ж поставити в холодильник.

З такої капусти можна готувати різні смачні страви та гарніри протягом всієї зими.