Як солити кабачки в банках на зиму

Якщо взимку солоні кабачки на ринку коштують чи не дорожче огірків, то влітку їх, часом, просто віддають задарма. Кабачки невибагливі і ростуть при будь-яких умовах, навіть у не дуже працьовитих господинь. Вони дешеві влітку і цим потрібно обов’язково користуватися, щоб трохи урізноманітнити заготовки на зиму.

Для засолювання не важливий сорт кабачків, підійдуть будь-які, аби вони були молоденькі. Старі і жорсткі кабачки не солять і не маринують, бо вони вже набувають смак і жорсткість табуретки, як не старайся.

Молоді ж кабачки не тільки невибагливі при вирощуванні, але і при засолюванні. Можна використовувати при консервуванні ті ж рецепти, якими ви користувалися для засолювання огірків. Їх можна солити і разом з огірками, в одній тарі, якщо є таке бажання.

Не всі господині люблять солити овочі і вважають за краще маринувати їх на зиму. Якщо мариновані овочі стоять на полицях як мінімум до весни, то нерідко засолені розповзаються і розм’якшуються вже через 2-3 місяці. Запевняю вас, що це всього лише непорозуміння і можливі помилки при засолюванні. Щоб їх уникнути і всю зиму хрумкати солоними кабачками, дотримуйтесь технології засолювання кабачків.

Переберіть кабачки, вимийте їх і наріжте на «шайби». Зовсім маленькі кабачки можна різати так само, як і огірки – часточками або залишити їх як є – цілими.

Вимийте банки і покладіть на дно зелень для засолювання. Це звичайний набір, який використовується в таких випадках:

  • листя (можна і корінь) хрону;
  • парасольки петрушки;
  • часник;
  • перець горошком;
  • гвоздика.

Зверху на зелень покладіть кабачки, щоб вони лягли досить щільно. При засолюванні їх об’єм дещо зменшиться і, якщо їх не укладати щільно, то в банці буде забагато розсолу і зовсім мало кабачків.

Тепер про розсіл. Скільки солі потрібно сипати в розсіл, залежить від місця зберігання кабачків. Якщо у вас є прохолодна комора, де температура не піднімається вище +15 градусів, то можна робити розсіл виходячи з розрахунків:

  • на 1 л. води – 2 ст. л. солі.

Якщо ж ви будете зберігати банки в кухонних шафках, кількість солі слід трохи збільшити:

  • на 1 л. води – 3 ст. л. солі.

Розведіть сіль у воді і залийте розсолом кабачки, не доливаючи до верху банки 2-3 см. Прикрийте банки кришками і поставте в тепле затемнене місце для процесу бродіння. Розсіл помутніє і, можливо, ви побачите білу піну, яка піде через краї банки. Це нормально. Прибирайте піну і чекайте два тижні.

За два тижні кабачки гарненько просоляться і, щоб вони такими і залишалися до весни, потрібно припинити процес бродіння і позбутися молочно-кислих бактерій.

Злийте розсіл з банок в каструлю і закип’ятіть його. Знімайте піну і кип’ятіть розсіл на тихому вогні не менше 5 хвилин.

Потім, швидко залийте гарячим розсолом кабачки і закрийте банки пластиковими кришками. Можна відразу винести банки на місце їх зберігання, не чекаючи охолодження.

Остерігайтеся морозів. Солоні кабачки не витримують мінусову температуру, на відміну від солоної капусти. Від перемерзання кабачки втрачають свою щільність і розвалюються. Отже, для консервування не придатні.

Рецепт швидкої закваски кабачків дивіться на відео: