Серед любителів рибних делікатесів ікра щуки цінується особливо. Крім чудового смаку, вона є дієтичним продуктом і тим, що називають «таблеткою для імунітету». Для ослабленого організму, для тих, хто сидить на дієті, або часто хворіє, ікра щуки просто порятунок. А як приготувати ікру щуки в домашніх умовах, ми зараз і поговоримо.
Інгредієнти: Ікра щуки, Рослинна олія, Сіль
Засолити ікру щуки справа нехитра. Нерідко рибалки це роблять прямо в польових умовах і везуть додому вже майже готовий до вживання продукт. Розберемо покроково, як солити ікру в домашніх умовах.
Насамперед, ікру потрібно звільнити від плівкових мішечків-ястиків. Зробити це можна кількома способами і вибирайте той, який вам ближче.
1 спосіб. Складіть ястики з ікрою в глибоку миску, опустіть в миску віночок міксера, і перемішайте ікру протягом 5 хвилин на самій низькій швидкості.
2 спосіб. Перекрутіть ястики з ікрою через м’ясорубку з тупими ножами.
3 спосіб. Надріжте ястики гострим ножем, і дуже активно перемішайте їх виделкою.
На цьому етапі обробки мета одна – позбутися плівочок, які такими нехитрими маніпуляціями намотуються на віночок міксера, вилку, або ножі м’ясорубки.
Далі йде більш тонке очищення. Ми ж пам’ятаємо, що щука це річкова риба? А це означає, що навіть між ікринками можуть ховатися паразити, та й дрібні кровоносні судини нам ні до чого. Закип’ятіть в чайнику воду і залийте ікру окропом. Знову активно перемішайте ікру виделкою, і як тільки вихор з ікри почне осідати на дно, дуже акуратно злийте окріп.
Ікринки помутніли і стали схожі на варене пшоно? Це нормально, так і має бути. Залийте ікру холодною водою, знову перемішайте і злийте воду. Промивати ікру потрібно до тих пір, поки вона не стане ідеально прозорою.
Підготовка до засолювання майже закінчена. Залишилося позбутися зайвої вологи, і можна приступати безпосередньо до соління. Застеліть друшляк складеною вдвічі марлею, і витрусіть в нього ікру. Складіть краї марлі мішечком і підвісьте ікру на пару годинок стікати і підсихати.
Після того, як з марлі перестала капати вода, можна продовжувати готувати ікру. Витрусіть її в глибоку миску і посоліть. Сіль для ікри потрібно брати дрібну, типу «Екстра», а не кам’яну, як при звичайному засолюванні. Можна використовувати йодовану, або морську сіль, в даному випадку це не важливо. Головне – це дрібний помел. Скільки солі потрібно для засолювання ікри, і що потрібно ще?
На 1 кг ікри потрібно:
- 3 ст. ложки солі;
- 50 гр. рослинного масла (рафінованого).
Змішайте ікру з сіллю і маслом, після чого дуже активно збийте, до утворення своєрідної піни.
Тепер ікрі потрібно відпочити в прохолодному місці і насититися сіллю і маслом. Затягніть миску з ікрою харчовою плівкою і приберіть на добу в холодильник. Через добу ви побачите, що ікринки збільшилися в розмірі і стали янтарно-прозорими. Це означає, що ви все зробили правильно і ікру вже можна їсти.
Для зберігання ікру потрібно розкласти по банках. Подивіться у себе на антресолях, чи немає у вас баночок від дитячого харчування? Вони чудово підійдуть для наших цілей. Вимийте баночки, обдайте їх окропом і обсушіть. Розкладіть ікру по банках, залишаючи до верху 3-4 см. Трохи утрамбуйте, розгладьте ложкою і влийте в кожну баночку по 1 ст. ложці рослинного масла.
Приберіть баночки з ікрою в холодильник, і насолоджуйтеся нею в будь-який час, але постарайтеся її вжити за 2-3 місяці. Адже домашнє приготування не має на увазі використання консервантів, а без них термін зберігання продуктів дещо скорочується.
Дивіться на відео, як солити ікру щуки в домашніх умовах, і приємного вам апетиту: