Ікра горбуші домашнього приготування набагато корисніша, ніж вже готова, і розфасована по банках. У домашню ікру не додають консерванти, і ви завжди будете впевнені в її свіжості. Адже це дуже дорогі ласощі, а ризик купити стару ікру, або підробку – занадто великий.
Інгредієнти: Ікра горбуші, Рослинна олія, Сіль
Якщо вам пощастило, і куплена горбуша виявилася з ікрою, можете вважати, що вам дуже пощастило.Акуратно розкрийте черевце горбуші, щоб не пошкодити плівку-ястик. Якщо ікра вивалитися в черевце, нічого страшного не трапиться, але збирати дрібні ікринки дуже незручно.
Перекладіть ікру в глибоку миску і зробіть в ястику кілька надрізів.
Закип’ятіть в каструльці воду, і посоліть її. На 1 л. води, додайте 2-3 ст. л. солі. Як тільки вода закипить, залийте ікру окропом, і тонка плівочка тут же згорнеться.
Акуратно злийте воду через друшляк, щоб не втратити ікринки, але каламутна вода з плівкою пішла, і залийте ікру прохолодною водою. Ікру горбуші слід промити в декількох водах, щоб повністю позбутися від всіх залишків плівки. Після того, як вас задовольнить чистота ікри, перекладіть її в марлевий мішечок, і підвісьте на годину, щоб стекла вся вода.
Якщо ви не хочете возитися з окропом, позбавитися від плівок можна і холодним способом. Візьміть мисочку глибше, складіть в неї ястик, і точно так само, в них необхідно зробити надрізи. Залийте ястик прохолодною водою. В міксер вставте насадки для тіста, і перемішайте ікру на низькій швидкості. Плівки намотається на насадки, і вам залишиться лише промити ікру. Обидва ці способи хороші, і можна вибрати будь-який, який вам зручніший.
Тепер час солити ікру горбуші. Для засолу ікри горбуші потрібна лише сіль і рослинне масло.
Сіль потрібна дрібна, типу «Екстра», але не йодована. На 100 гр ікри потрібно:
- 1 ч. л. солі (без гірки);
- 1 ст. л. рослинного масла.
Перекладіть ікру в баночку відповідного розміру, посоліть, додайте масло, та дуже активно перемішайте виделкою, щоб вийшло щось на зразок піни.
Після цього, закрийте банку кришкою, і приберіть банку в холодильник. Ікра буде готова вже на наступний день, і це прекрасна закуска і прикраса столу.
Якщо дотримуватися чистоти, ікра горбуші може зберігатися в холодильнику і 3 і 4 місяці, але зазвичай, ікру з’їдають раніше, ніж вона встигає зіпсуватися.
Дивіться відео, як засолити ікру горбуші своїми руками: