Як солити хрін – гостра приправа з хрону на зиму

Якщо вам хтось скаже, що холодець можна їсти без хрону – він нічого не розуміє в українській кухні. Хрін – це найкраща приправа не тільки до холодцю, але і до риби, сала, м’яса і це ще ми не говоримо про корисні властивості хрону. Як не дивно, але в народній медицині хрін використовують набагато частіше, ніж в кулінарії і це треба виправляти. 

На багатьох дачних ділянках хрін росте, як бур’ян. Його не висаджують на окремі грядки і він буйно розростається, займаючи все більше і більше місця. Зелене листя хрону використовують при консервуванні овочів весь літній період, але коріння дозрівають лише глибокої осені. Хрін викопують, при підготовці інших грядок до весни і це, приблизно, жовтень-листопад.

Для засолювання не важливий розмір корінців, таким чином,, можна брати і дрібні, і великі коріння.

Складіть коріння хрону в таз і гарненько їх вимийте. Поскобліть корінці ножем, щоб очистити їх від шкірки. Можна скористатися щіткою з жорсткою щетиною, щоб не зрізати занадто багато такого цінного кореня.

Тепер, коріння потрібно подрібнити. Раніше це був доволі не приємний процес, адже коріння хрону терли на дрібній тертці. Сльози котилися з очей, але бажання отримати закуску з хріну було сильнішим, і господині мужньо терпіли, витираючи сльози.

Тепер для таких цілей з’явилися м’ясорубки та комбайни. Одягніть на вихідний отвір м’ясорубки щільний поліетиленовий пакет, зафіксуйте його резинкою і дуже швидко перекрутіть хрін прямо в пакет. При такому способі, ефірні масла хрону, які викликають подразнення слизової очей, не вийдуть назовні і плакати ви будете тільки від щастя.

Витрусіть перетертий хрін з пакету в миску. Тепер потрібно хрін підготувати до зимового зберігання.

На 1 кг хрону знадобиться:

  • 2 ст. л. солі;
  • 2 ст. л. меду або цукру;
  • 100 гр кип’яченої води або соку буряка, якщо ви хочете рожевий хрін.

Перемішайте хрін, щоб він перетворився в однорідну кашку, розкладіть його по стерилізованим банкам, закрийте їх кришками, і поставте в холодильник або комору.

Відразу ж їсти такий свіжоприготований хрін не рекомендується. Краще зачекати, як мінімум, тиждень. За цей час він просолиться та набуде потрібного смаку.

Зберігається хрін до п’яти років, якщо герметичність банки не порушувати. Дивіться на відео, як солити хрін на зиму в домашніх умовах: