Харіус відноситься до сімейства лососевих, і володіє таким же ніжним м’ясом, що і інші його представники. Ареал проживання харіуса – північні райони, з кришталево чистими і крижаними річками. В кулінарії у харіуса є безліч застосувань, але найулюбленіший – це посол харіуса прямо на березі річки.
Інгредієнти: Сіль, Спеції, Харіус, Цукор
Залежно від різновиду і віку, розміри харіуса варіюються від 200 гр до 5 кг. Дрібну рибу рибалки воліють засолюють відразу після вилову, і тут же отримують шалено смачну закуску до чого завгодно.
Малосольний харіус готується дуже швидко, і просто. Це відноситься до «чоловічої кулінарії», і у кожного рибалки є свій рецепт.
Сухий посол харіуса
- 1 кг харіуса;
- 2 ст. л. солі;
- 1 ч. л. чорного меленого перцю;
- 2 цибулини;
- якщо є спеції, можна додати гвоздику, лавровий лист і т.д.
Як і будь-яка річкова риба, харіус покритий лускою. Її потрібно очистити, а також обрізати голову і видалити нутрощі. Вимийте рибу, наріжте порційними шматочками, і складіть в глибоку миску.
Очистіть цибулю, і наріжте її кільцями, або півкільцями. Додайте в миску цибулю, сіль, спеції і перемішайте.
Накрийте миску харчовою плівкою, або просто тарілкою, і погуляйте 20-30 хвилин. Так, дрібний харіус засолюється так швидко. За цей час цибуля пустить сік, розчинить сіль, і харіус просочиться ароматом спецій, але не втратить свій смак.
Інші рибалки воліють засолювати харіуса в суміші цукру з сіллю, з заливкою з соєвого соусу. Час засолювання такий самий, але смак специфічний. Соєвий соус трохи «краде» смак риби», але у кожного свій смак.
Засолка харіуса в розсолі
Великі тушки риби краще солити в розсолі.
Очистіть рибу від луски, видаліть нутрощі і голову. Гострим ножем зробіть надріз вздовж лінії спинки, і розділіть харіуса на дві половини. Видаліть хребет і всі великі кістки. Можна видалити шкіру, але це в тому випадку, якщо згодом ви захочете використовувати харіуса для приготування суші.
Складіть філе харіуса в глибоку миску, і приготуйте розсіл:
- 1 л. води;
- 2 ст. л. солі;
- 2 ст. л. цукру;
- спеції: по-смаку.
Закип’ятіть воду, додайте сіль, цукор і спеції. Після охолодження розсолу, залийте ним філе, і прикрийте його мискою, щоб риба не спливала.
Приберіть рибу в холодильник. Час засолювання харіуса в тузлуці від 1 години, до 12 годин, в залежності від ваших уподобань.
Замороженого харіуса з магазину, можна солити точно так же, як і свіжого.
Дивіться відеорецепти, як солити харіуса трьома різними способами: