Як солити гливи гарячим способом

Гливи – одні з небагатьох грибів, які культивуються і вирощуються в промислових масштабах. За харчовою цінністю гливи можуть зрівнятися з м’ясо-молочними продуктами і, при цьому, мають властивості, що розщеплюють холестерин. У кулінарії гливи, зазвичай, смажать, варять, маринують або засолюють. Теплова обробка цим грибам необхідна. По-перше, саме при тепловій обробці виробляється легкозасвоюваний білок. Ну а по-друге, самі по собі гливи досить жорсткі і без відварювання, по щільності вони трохи нагадують шматок гуми.

Є рецепти сухий засолки глив (ще називають холодною), але гарячий спосіб найбільш розумний, зручний і смачний.

Гливи ростуть щільними гронами і, насамперед, їх потрібно перебрати. Форма у цього гриба вухоподібна, майже кругла, з бічною ніжкою. У старих грибів ця ніжка стає дуже жорсткою і, практично, не їстівною. Ніжки молодих грибочків можна залишити, обрізавши лише місце кріплення ніжки до грона.

Зазвичай, гливи, навіть лісові, дуже чисті. Але, краще їх вимити і замочити у воді, хоча б на 30 хвилин. А ви в цей час приготуйте воду для відварювання грибів. Для відварювання беруть довільну кількість води, просто треба аби гриби були нею повністю покриті. Трохи присоліть воду і закип’ятіть. Гливи слід закидати в киплячу воду.

Після закипання, відварюють гливи 10-15 хвилин, після чого, відкиньте їх на друшляк і залиште стікати.

Тепер, потрібно приготувати розсіл. З розрахунку на 1 л води потрібно:

  • 3 ст. л. солі (з невеликою гіркою);
  • пару зубчиків часнику;
  • кілька горошин чорного перцю;
  • рослинну олію (по одній столовій ложці на кожну банку).

Зелень, листя хрону, гілочки кропу при засолюванні грибів не використовується, але, це правило можна змінити, якщо є таке бажання.

У каструлю налийте воду і додайте сіль зі спеціями. Доведіть воду до закипання і гарненько розмішайте, щоб сіль розчинилася.

Розкладіть відварені гливи по чистим банкам, не докладаючи до верху банки 3-4 см. У кожну банку влийте по одній ложці рослинної олії і залийте гриби гарячим розсолом.

Після заливки, закрийте банки капроновими кришками і, як тільки гливи охолонуть, їх можна винести в холодний льох або поставити в холодильник.

Засолені гливи будуть готові вже через тиждень і їх можна подавати на стіл.

Ще один рецепт, як солити гливи смачно та правильно дивіться у відео: