При засолюванні форелі потрібно врахувати кілька факторів. Форель буває річкова і морська, свіжа і заморожена, стара, і молода, і виходячи з цих факторів, застосовують свій спосіб засолювання, і свій набір спецій.
Інгредієнти: Зелень, Оцет, Рослинна олія, Сіль, Спеції, Форель
Річкова форель не краща, і не гірша морської, але вона менш жирна. Її краще солити в розсолі, з додаванням спецій. Особливо, якщо риба була попередньо заморожена. Морська ж, більш жирна, і зі спеціями тут потрібно бути акуратніше. Гурмани вважають за краще взагалі не використовувати сіль, і поливати м’ясо форелі лише соком лимона, з додаванням паприки. Це шалено смачно, але все ж, краще рибу засолити. Це збереже її від псування, і дасть нам більш звичний смак риби.
Засолка форелі сухим способом
Очистіть форель від луски, нутрощів, і видаліть голову.
Розділіть рибину на дві половинки, і видаліть всі кісточки. В окремій ємності змішайте:
- 3 ст. л. солі;
- 1 ст. л. цукру;
- свіжа зелень кропу.
Це пропорції розраховані на 1 кг обробленої риби. Пересипте сумішшю рибу і акуратно втирайте сіль в м’ясо. Складіть рибу філе до філе, і натріть її сіллю зовні.
Покладіть оброблену форель в пакет, або в скляну ємність, яку можна щільно закрити кришкою. Риба при засолюванні вбирає всі навколишні запахи, і буде краще, якщо вона не вбере запахи всіх продуктів, які є у вас в холодильнику. Сухий посол не швидка справа, і форелі потрібно дві доби, щоб гарненько просолитися.
Через два дні рибу потрібно дістати, обтрусити залишки солі, і обсушити серветками. Її можна нарізати на бутерброди, і насолоджуватися ніжним смаком форелі.
Засолка форелі в розсолі
Не завжди є дві доби, і солона форель потрібна вже зараз. У розсолі форель просолюється за лічені години, але потрібно ретельно дотримуватися пропорцій і послідовності дій, щоб не зіпсувати смак форелі.
Для прискорення процесу засолювання, варто зняти з форелі шкіру. Адже товста шкіра не пропускає сіль, і тільки через неї процес засолювання такий довгий.
Покладіть філе форелі в глибоку ємність, і приготуйте розсіл:
- 0.5 л. води;
- 100 гр. солі;
- 30 гр. (1 ст. л.) оцту;
- 100 гр. рослинного масла;
- паприка;
- 1 цибулина.
Розведіть сіль в теплій кип’яченій воді, і залийте цим розсолом форель. Вода повинна повністю покривати рибу, це обов’язково. Прикрийте шматочки риби чимось важким, щоб вони не спливали, і залиште рибу засолюватись на 2 години.
Після закінчення цього часу, влийте в розсіл столову ложку оцту і перемішайте рибу. Знову залиште її засолюватись хвилин на 30.
Після цього, злийте розсіл, обсушіть філе форелі, і поріжте його на порційні шматочки.
Наріжте цибулю кільцями, трохи присоліть її і пережміть руками, щоб вона пустила сік. Перемішайте цибулю з паприкою, рослинним маслом, і все це змішайте з шматочками форелі. Дайте рибі постояти ще 15 хвилин в холодильнику, і готово.
Солона форель з цибулею і паприкою вже готова до подачі на стіл, і це найшвидший спосіб засолювання, з усіх існуючих.
Існує безліч незвичайних способів засолювання червоної риби. Дивіться на відео, як солити форель з медом: