Солоний часник, на відміну від маринованого, зберігає свої властивості майже як свіжий. З тією лише відмінністю, що їсти його можна і просто так. Солити часник краще, коли він у стані середнього ступеню зрілості, і його лушпиння ще м’яке. Солять часник головками, або зубчиками, з використанням різних спецій. Ці спеції дещо змінюють колір головок, і їх смак. Можна спробувати засолити в різних баночках часник по різним рецептам, і потім отримати різнобарвне асорті.
Інгредієнти: Буряк, Зелень, Сіль, Часник
Чим хороше засолювання? Часник сам по собі є антисептиком, і йому не потрібен оцет, щоб він не зіпсувався. Без оцту, смак часнику не спотворюється, а лише пом’якшується, залишаючи всі корисні властивості.
Відберіть головки часнику без пошкоджень, і видаліть корінь з верхнім жорстким стеблом. Якщо головка розсиплеться на зубчики, нічого страшного не станеться. Це будуть всього лише окремі зубчики і на смак це ніяк не вплине.
Складіть часник в каструлю, і залийте холодною водою. Перед засолкою часник потрібно вимочувати три доби, з заміною води два рази в день.
Після вимочування, можна приступати до засолювання. Складіть часник в чисті банки. Можна їх не стерилізувати, а всього лише вимити з содою. Тепер потрібно приготувати розсіл:
- 1 л. води;
- 100 гр. солі.
І ось на цьому етапі починаються нюанси. Щоб головки часнику були рожевими, в воду додають буряковий сік, або, нарізають шматочки буряка, і укладають їх між головками часнику.
Зелений часник виходить, якщо закип’ятити в каструлі листя смородини, вишні і зелень кропу.
Для класичного білого часнику, в розсіл додавати нічого не потрібно.
Який би спосіб ви не вибрали, заливайте часник остиглим розсолом, щоб він покривав головки не менше, ніж на 2 см.
Прикрийте банку з часником капроновою кришкою, і залиште її при кімнатній температурі на 3-4 дні. Після цього, потрібно вже закрити банку щільною кришкою, і винести в прохолодніше місце. Пробувати солоний часник можна вже через 30 днів, а зберігатися в розсолі він може до двох років.
Дивіться на відео, як засолити часник цілими головками по грузинському рецепту: