Біла вовнянка – це не що інше, як білянка пухнаста, мохначка біла, груздь пухнастий. Вони відносяться до одного виду грибів, але відрізняються від вовнянок лише кольором, і деякими смаковими якостями. Солити білянки можна гарячим і холодним способом, враховуючи лише той факт, що ці гриби мають тонкий смак і аромат. Спеції можуть знищити цей смак, і з ними потрібно бути обережніше.
Інгредієнти: Білявки, Сіль, Спеції
Як солити білянки (холодний спосіб)
Білянки, мають гіркий смак. При холодному способі засолювання, гриби потрібно перебрати, почистити і замочити холодною водою на добу.
Час від часу потрібно помішувати гриби і міняти воду. Так гіркота вийде швидше.
Засолюють білянки зручніше в відрі, або бочці.
Покладіть на дно бочки листя хрону, вишні, дуба і жменю солі.
- На 1 кг білянок, при холодному посолі, потрібно близько 200 гр. солі.
Покладіть невеликий шар грибів, як можна щільніше, і присолить.
Знову шар грибів, і знову посоліть. Коли гриби закінчаться, прикрийте їх листям хрону, якщо залишилися вишневе і дубове листя, покладіть їх теж. Покладіть зверху на гриби кришку, і встановіть зверху гніт.
Приберіть ємність з грибами в прохолодну комору, і через 40-50 днів, білі вовнянки холодного посолу будуть готові.
Білі вовнянки гарячого засолу
Щоб не вимочувати білянки і прискорити процес засолювання, гриби відварюють.
Закип’ятіть в каструлі воду, з невеликою кількістю солі і спецій, і опустіть в окріп білі вовнянки.
Відваріть гриби протягом 7-10 хвилин, знімаючи піну в міру її появи.
Після відварювання, відкиньте гриби на друшляк і дайте їм стекти 20-30 хвилин. За цей час вони не тільки стечуть, але і охолонуть.
При такому способі засолювання, зручніше використовувати банки. Подальша технологія гарячого засолу білянок, не відрізняється від холодного способу, хіба що, кількість солі слід зменшити в два рази.
Засипаємо шар грибів, солимо, знову шар грибів, і так до верху банки.
Білянки після відварювання стають не такими крихкими, і лягають більш щільним шаром, що дуже зручно. Наповнені банки закрийте кришками, і приберіть в льох, або комору.
Час засолювання білянок гарячим способом становить близько двох тижнів.
Солоні білянки використовуються як начинка в грибні пироги, вареники, або, як самостійна закуска.
Дивіться на відео, як солити білянки на зиму: