Білі грузді відносяться до грибів першої категорії, а це означає, що грузді їстівні і отруїтися ними дуже складно. Готувати білі грузді можна будь-яким способом, а особливо гарні білі грузді для засолювання. Починаючи вже з липня і до вересня можна вирушати в ліс за цими смачними і корисними грибами, а рецепт засолювання можна прочитати трохи нижче.
Інгредієнти: Білі грузді, Сіль, Спеції
Грузді розрізняються за зовнішнім виглядом, але це не єдина відмінність. На відміну від чорних груздів, білі грузді краще солити гарячим способом. Справа в соковитості гриба. Чорні грузді можна солити холодним способом, тому що вони більш соковиті, і метушні з ними менше. Білі ж трохи сухіші, і їм потрібно час від часу підливати розсіл, або ж, відразу солити гарячим способом.
Найскладніше в засолюванні білого груздя – це його очищення. Ці гриби ростуть в змішаних лісах, вилазять після дощу, і як правило, вони просто обліплені сухими листочками, мохом і іншим лісовим сміттям.
Для чищення білого груздя, потрібно скласти всі гриби в глибокий таз і залити їх великою кількістю холодної води. Крім того, що лісове сміття при такому способі краще відмиється, в цьому є й інший сенс. У груздів молочний сік досить гіркий, і вимочування не менше 3 годин – це необхідність. В ідеалі грузді краще вимочувати добу, і час від часу міняти воду.
Після того, як ви вимили і відмочити гриби, їх потрібно відварити.
Закип’ятіть в каструлі воду, трохи її підсоліть, і всипте в окріп всі гриби. Скільки потрібно варити грузді – питання дещо некоректне. Адже різна кількість грибів, різний їх розмір впливає на час варіння. Орієнтуйтеся по грибам – як тільки вони починають осідати на дно, варіння можна закінчувати.
Злийте воду з грибів, а самі грузді відкиньте на друшляк і промийте під струменем холодної проточної води. Поки гриби стікають, приготуйте розсіл.
Тут потрібно сказати про ще одну відмінність білих груздів від чорних. Білі грузді самі по собі більш пряні, гострі, терпкі і ароматні. Їм потрібно менше спецій, а то і зовсім можна обійтися без них, і використовувати лише сіль. Тут вже справа смаку, але знати про таку особливість білих груздів необхідно.
Складіть грузді в чисті (стерилізовані) банки, перекладаючи їх листям смородини, пластинками часнику, і горошинами чорного перцю. Не накладайте грузді до самого верху, адже в банку потрібно ще лити розсіл. Закип’ятіть в каструльці звичайну питну воду з сіллю.
На 1 л води – 3 ст. л. солі (з гіркою).
Довго варити розсіл не потрібно, і досить просто закип’ятити його, і розчинити сіль. Залийте гарячим розсолом гриби, і закрийте банки пластиковими кришками. Якщо розсіл залишився, поки не виливайте його. Покачайте трохи банки, щоб піднялися бульбашки повітря, які могли сховатися між грибів. Якщо потрібно, долийте розсіл, грузді повинні бути повністю покриті розсолом.
Ось і все, засолювання білих груздів закінчено. Можна виносити банки з солінням в льох, або комору, і через тиждень знімати пробу з грибів.
Дивіться на відео, як солити білі грузді гарячим способом: